Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
s avonds laat eten

Meer allergieën dan vroeger: feit of fictie?

Amper 10 jaar geleden kwamen allergieën als hooikoorts of glutenallergie bijna niet voor. Waarom ken jij nu waarschijnlijk wel iemand die aan íéts allergisch is? Huisstofmijt, bomen, pollen, gras, honden, katten, noten, zaden,... Noem maar op! Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel allergieën er eigenlijk bestaan. Maar er zijn dus ook veel meer allergieën dan vroeger én er zijn veel meer mensen allergisch aan voedsel. Hoe komt dat?

Eerst en vooral is er een groot verschil tussen intoleranties en allergieën. Mensen halen die twee begrippen vaak onbewust door elkaar. We leggen dat verschil even voor jou uit. Bij een intolerantie, bijvoorbeeld voor lactose (zuivelproducten), krijg je darmklachten omdat je het niet goed kan verteren. Een allergie heb je wanneer je lichaam tegenover bepaalde eiwitstructuren in pollen, fruit of ander voedsel specifieke antistoffen aanmaakt. Allergische reacties treden dus vaak snel na inname op, in tegenstelling tot intoleranties. Hoe komt het nu dat het blijkt dat meer mensen allergieën hebben dan vroeger?

Sneller naar de dokter

meer allergieën dan vroegerMensen maken zich sneller zorgen dan vroeger en ze stappen bij klachten sneller naar de dokter. Ook ouders staan met hun kinderen sneller bij de dokter dan vroeger. Ouders zijn vaak heel beschermend over hun kinderen en laten hen enkel biologische en veganistische producten eten. Daardoor geraakt je lichaam niet gewend aan 'slechte' stoffen en weet het niet hoe het daarmee moet omgaan. Daar kweek je met andere woorden allergieën mee. Mee opletten dus! Als je kind ouder is dan 12, kan het ook onze SkinnyLove Bars proberen of de mango spread op de boterham smeren. Verrukkelijk!

Lees ook: SkinnyLove schenkt 13.000 SkinnyLove bars aan Ziekenhuis Netwerk Antwerpen: the real story

Te hygiënisch

meer allergieën dan vroegerWe leven allemaal een pak hygiënischer dan vroeger. Omdat we zo schoon leven, worden we tegenwoordig nog weinig geconfronteerd met ernstige infecties die nodig zijn om ons afweersysteem voldoende te bewapenen. Zonder die infecties kan het immuunsysteem fel reageren op onschuldige dingen zoals allergenen in de lucht. Het uiteindelijke doel is het 'hard maken' van het afweersysteem, zodat het weer normaal gaat reageren op bijvoorbeeld huisstofmijt of graspollen. Je kan je immuunsysteem ook boosten met onze Immunity Booster⁴. Die is rijk aan vitamine C!

Lees ook: Jouw immuniteit boosten? Deze 5 ingrediënten werken écht

Vroeger waren er bijna geen exotische vruchten

meer allergieën dan vroegerEen derde reden is een verandering van ons eetpatroon. Twintig jaar geleden lagen er amper of zelfs geen verse kiwi’s of ananassen in de winkel, fruit waar nu vaak allergisch op gereageerd wordt. Een allergie aan die fruitsoorten had vroeger dus gewoon geen kans om zich te manifesteren in ons lichaam. Zoals in de volgende alinea beschreven staat, hebben mensen met boompollen allergieën vaker last van secundaire allergieën voor bijvoorbeeld fruit en groenten. Mensen die allergisch zijn aan latex hebben bijvoorbeeld meer kans om allergisch te zijn aan exotische vruchten, blijkt uit onderzoeken.

Lees ook: Is mango eten gezond? Dit is waarom deze vrucht écht goed is voor je

Meer allergieën aan boompollen leidt tot meer voedselallergieën

Steeds meer mensen zijn allergisch voor boompollen en ontwikkelen daardoor een zogenaamde secundaire allergie. Daarbij reageert je lichaam enkel op bepaalde fruitsoorten of ander voedsel omdat de bouwstenen van dergelijk voedsel lijken op die van boompollen. Mensen met een secundaire voedselallergie hebben vooral jeuk in de mond en keel bij inname. Verwarmd fruit verdragen ze meestal zonder enig probleem. We zullen dus niet snel van allergieën afraken, integendeel, ze lijken alleen maar vaker voor te komen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"