Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Sporten in warme temperaturen: verbranden we zo meer calorieën of niet?

Sporten in warme temperaturen: verbranden we zo meer calorieën of niet?

Hoe harder we zweten, hoe meer calorieën en vet we verbranden tijdens een workout, toch? Of niet? Het ligt minder simpel dan je denkt. Hoeveel calorieën je verbrandt, verschilt namelijk per persoon. Net zoals zoveel andere elementen die met afvallen te maken hebben afhankelijk zijn van verschillende factoren. Voor eens en voor altijd: hier vind je een antwoord op de vraag of je meer calorieën verbrandt door te sporten in warme temperaturen.

Feit of fabel?

sporten in warme temperaturen Sporten met warm weer is een echte uitdaging en het geeft achteraf net iets meer voldoening omdat je toch hebt doorgezet, ondanks hoe het zwaar het was. Meestal gebruik je als motivatie om te blijven sporten in warme temperaturen de gedachte dat je waarschijnlijk meer calorieën hebt verbrand tijdens deze workout. Maar is dat eigenlijk wel zo of is dit maar een fabeltje? Of het nu 15 of 30 graden is buiten heeft wel degelijk een invloed op hoeveel energie je lichaam verbrandt tijdens een workout, maar de temperatuur is niet de grote verantwoordelijke achter hoeveel energie je verbruikt, het is slechts één van de factoren die het beïnvloedt. Wat speelt dan de hoofdrol? Jouw rustmetabolisme! Dat is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt wanneer je in rust bent en dus niets aan het doen bent. Het is dus hoeveel calorieën je lichaam verbrandt wanneer je 's avonds naar de televisie aan het kijken bent.

Rustmetabolisme

sporten in warme temperaturen Het rustmetabolisme is niet alleen afhankelijk van hoe actief je bent, maar de temperatuur heeft hier zeker ook een invloed op. Warm weer kan wel degelijk je rustmetabolisme een kleine boost geven, waardoor je sneller meer calorieën en vet gaat verbranden. Dat verschilt jammer genoeg weer van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben meer energie nodig om het lichaam af te koelen, waardoor ze ook meer verbranden. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont hoe groot het verschil is tussen een workout bij koude tot normale temperaturen en een workout bij normale tot warme temperaturen. Bovendien past je lichaam zich aan aan het klimaat waar het zich in bevindt. Als je op vakantie gaat en je sport plots in temperaturen van 35 graden of hoger, dan zal je meer verbranden. Woon je daarentegen permanent in een land met die hoge temperaturen, dan is je lichaam eraan gewend en zal het je geen extra verbranding opleveren.

Lees ook: 4 makkelijke manieren om je metabolisme te boosten

Het antwoord op de vraag of sporten in warme temperaturen je meer verbranding oplevert, is dus 'misschien'. Dat is waarschijnlijk niet het antwoord waar je op hoopte, maar zoals je al weet is elk lichaam anders en verloopt ieders afvalproces op een ander tempo.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo