Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer eten door stress

Dit is waarom we meer eten door stress

Stress is een boosdoener voor onze gezondheid op heel wat vlakken. Een hoger cortisolgehalte boycot stiekem ons dieet, omdat het ons eetgedrag meer beïnvloedt dan je denkt. Er zijn heel wat mensen die tijdens tijden van stress plots veel meer eten. Dit is waarom me meer eten door stress.
Heel veel mensen vertonen extreem snackgedrag als gevolg van stress. Vaak zelfs onbewust en net daarom is stress een verraderlijk iets. Hoe komt het toch dat het getal op je weegschaal maar niet naar beneden gaat? Je eet toch gezond? Stress kan hier een mogelijke verklaring zijn.

Verschillende soorten belevingen van stress

meer eten door stress Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Het verschil zit vooral in hoe je stress beleeft en in welke mate je gevoelig bent voor stress. Als je vooral te maken krijgt met acute stress, dan is eten meestal niet meteen de voor de hand liggende oplossing waar je naar grijpt. Dat komt door de adrenalineboost die op het moment van stress aangemaakt wordt door het lichaam. Het effect van adrenaline zorgt er namelijk voor dat heel wat lichamelijke processen trager verlopen. Ook de spijsvertering lijdt hieronder. Daarnaast gaat adrenaline de peristaltiek vertragen. Dat is de beweging waarmee voeding door het maag-darmstelsel geduwd wordt om te verteren. Verder remt adrenaline een hongergevoel net af. Toch is dit alleen wanneer je op korte termijn stress ervaart. Op lange termijn heeft adrenaline een heel andere impact. Wie op lange termijn extreme stress ervaart, zal eerder geneigd zijn om veel meer te beginnen eten dan gewoonlijk. Voornamelijk ongezond eten zal plots dubbel zo aantrekkelijk leiden.

Verhoogde cortisolgehaltes

Niet adrenaline, maar wel het hormoon cortisol is hier verantwoordelijk voor. Te hoge levels van dit hormoon gaan ons op ongezond eten doen storten. Je krijgt hierdoor meer zin in vetten en suikers. Omdat je meer de neiging hebt om hieraan toe te geven, gaat je dopaminegehalte de hoogte in. Daardoor kom je snel terecht in een vicieuze cirkel. Je lichaam wil meer dopamine om zich beter te voelen, waardoor je weer meer zin in suiker hebt en ga zo maar door. Die suikers hebben we nodig om ons goed te voelen, we willen niet zonder vallen. Dat verklaart waardoor we vaak meer gaan eten door stress en waarom stress je dieet kan verpesten.

Lees ook: Adaptogenen: wat zijn ze en wat doen ze voor onze gezondheid?

Gezonde alternatieven

Kies daarom ook wanneer je stress hebt eerder voor gezonde tussendoortje zoals fruit of wat Craving killer en blijf vooral bewust nadenken over welke voeding je allemaal eet. Allen op die manier zal je aan die vicieuze cirkel kunnen ontsnappen. Blijf weg van snelle suikers en snelle koolhydraten die jouw lichaam helemaal in de war brengen. Je zal er alleen maar meer van willen eens je toegeeft. Het zou jammer zijn moest je jouw gezonde levensstijl laten verpesten door te veel stress. Daarnaast kan je best ook de oorzaak van de stress aanpakken, zodat je weer vlug helemaal in balans bent. Je gezondheid en je weegschaal zullen je dankbaar zijn dat je al dat ongezonde eten eindelijk kan weerstaan.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

Lees ook: 5 simpele dingen waardoor je eindelijk kan ontstressen Nu we weten waarom we regelmatig meer eten door stress weten we ook hoe we hier tegenin kunnen gaan!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo