Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer smaak

Meer smaak voor je pasta of rijst? 'n Makkie met deze 3 ongewone tips!

Meer smaak aan de basis, nog voor er saus aan te pas komt. Kleine, subtiele toevoegingen kunnen zorgen voor een nieuwe smaaksensatie. Getuige deze 3 uiterst eenvoudige oplossingen:

1. Rooster granen en rijst voor meer smaak

Net zoals pompoenpitten meer smaak krijgen door ze kort in de pan te verwarmen, kan je ook rijst en granen roosteren in een droge pan, tot ze een lekkere geur verspreiden. Heb je ook al eens aan de voordelen van gerst gedacht? In dit artikel sommen we ze allemaal voor je op. Toch even in een notendop: gerst verlaagt je (slechte) cholesterolgehalte en voedt de goede bacteriën in je darmen waardoor het je immuunsysteem versterkt en je gewichtscontrole verbetert. Lekker als rijstvervanger, en heerlijk geroosterd.

2. Voeg thee toe

We kennen allemaal die heerlijke geur van jasmijnrijst. Waarom zou je dat aroma niet nog doordringender maken door je bruine rijst ook in jasmijnthee te koken? Als variant kan je ook boekweit of gierst koken in rooibosthee. Voor de volste smaak kies het liefst voor losse kwaliteitsthee, trek er thee van en kook je granen vervolgens in deze thee zoals je ze gewoonlijk kookt.

3. Speel met kruiden (en bessen)

In plaats van het traditionele bouillonblokje of Rapunzel, kan je tijdens het koken ook kruiden toevoegen, zoals kaneel, kerriepoeder, saffraan, citroengras of laurier. Ook lekker: hele knoflookteentje en stukken ui met je granen of rijst meekoken. Als je gaat voor deze variant op couscous, kan je ook naar hartenlust experimenteren met zoetere elementen, zoals bijvoorbeeld goji-besjes. Warm komt de smaak van de bessen extra goed tot uiting. Zeker als je vaker dan 1 x per week pasta of rijst op tafel zet, is variatie belangrijk. Ook als je weinig saus of vlees gebruikt, is een beetje extra smaak altijd welkom. Uit ondervinding weten we dat je pasta en rijst dankzij deze kleine toevoegingen ook langer smakelijk blijft. Zo blijven dus ook je restjes lekker.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"