Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer voor jezelf zorgen

Meer voor jezelf zorgen is verplicht als je deze 4 signalen herkent

Je agenda staat helemaal vol. Als je niet aan het werk bent, dan heb je de ene na de andere sociale activiteit gepland. Een moment voor jezelf en een dag waarop je zowel lichamelijk als mentaal even kan opladen, lijken zeldzaam. Omdat je het zo druk hebt, besef je zelfs niets eens dat je eigenlijk over je grenzen aan het gaan bent. Herken je jezelf in dit verhaal en herken je onderstaande signalen? Dan moet jij dringend meer voor jezelf zorgen.

1. Je voelt je altijd moe

wakker op hetzelfde tijdstip Wanneer je opstaat ben je nog heel moe en zou je nog gerust enkele uurtjes extra in dromenland kunnen vertoeven, maar op het moment dat je 's avonds daadwerkelijk in je bed kruipt, geraak je niet in slaap. Als je dit zelf ervaart, dan is de kans groot dat er ergens iets niet oké is. Heb je veel stress? Dan kan dit een grote impact hebben op je slaapkwaliteit en hoe goed je in slaap valt. Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op je lichaam en je algemene gezondheid. Als je voortdurend moe bent, is dat een teken aan de wand dat je dringend meer voor jezelf moet zorgen. Probeer minstens een halfuur voor je gaat slapen wat te ontspannen of drink bijvoorbeeld het natuurlijke SleepDust om je lichaam kalmer te maken. Voldoende slapen is evengoed voor jezelf zorgen.

Lees ook: Natuurlijke slaapmiddelen waardoor je eindelijk weer een goede nachtrust krijgt

2. Je bent altijd bezig

meer voor jezelf zorgen Wees eens eerlijk: wanneer was het laatste moment dat je helemaal niets aan het doen was? Wanneer zat je nog eens rustig ergens neer zonder je smartphone, iemand anders om mee te praten, de televisie die aan het spelen was of zonder werk dat je nog moest afmaken? Kan je jezelf het moment niet meer herinneren? Dan is het hoog tijd voor jou om zo'n moment in te lassen. Je kan niet steeds maar blijven doorgaan, zonder een moment om even bij jezelf stil te staan. Een dag vrij wil je misschien meteen opvullen, omdat er zoveel gedaan moet worden. Als het niet met werk te maken heeft, dan moet je naar de winkel, kuisen of toch zeker je sociale contacten onderhouden. Het is echt oké om een heel dagje aan jezelf te besteden en even uit te rusten. Erna zullen je batterijen helemaal opgeladen zijn en ben je weer helemaal klaar om er tegenaan te gaan. Dat heeft niets te maken met lui zijn, dat is gewoon lief zijn voor jezelf.

Lees ook: Af en toe lui zijn? Hier is het goed voor

3. Je hebt voortdurend hoofdpijn

Tijdens je werkdag kan je jezelf moeilijk concentreren omdat je rondloopt met een bonzende hoofdpijn. Ook op de terugweg naar huis en zelfs in het weekend op iets rustigere momenten blijft de hoofdpijn aanwezig. Dat kan wijzen op een bepaald vitaminetekort zoals bijvoorbeeld ijzertekort en oververmoeidheid. Als je veel stress hebt in combinatie met een drukke agenda en een onwaarschijnlijke drive om te blijven doorgaan tot alles van je to-do lijst is afgevinkt, dan kan je lichaam via een voortdurende hoofdpijn aangeven dat het die druk even niet meer aankan. Tijd om even te ademen en rust te nemen.

Lees ook: 5 mogelijke oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren

4. Je bent snel geïrriteerd

meer zorgen voor jezelf Komen er soms heel geïrriteerde en onvriendelijke reacties uit je mond voor je het goed en wel beseft? Werken de kleinste dingen je op de zenuwen? Als je heel gestresseerd bent en aan het einde van je kunnen bent, dan reageer je dit automatisch en onbewust sneller af op je omgeving én op jezelf. Je bent dan eigenlijk niet echt slechtgezind over wat iemand anders of jijzelf zegt of doet, het gaat veel dieper dan dat. Zoek uit wat er aan de hand is en krop je gevoelens niet zomaar op. Het is oké om even op de rem te duwen om jezelf weer in een betere state of mind te krijgen. Je omgeving en je eigen gemoedsrust zullen je dankbaar zijn.

Lees ook: Dit is waarom kwetsbaarheid een sterkte is Vergeet zeker niet meer voor jezelf te zorgen. Je hebt maar één lichaam en maar één leven: draag zorg voor jezelf.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"