Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
calorieën vrouw

Het hoogste aantal calorieën verbrand je op dit tijdstip

Wist je dat er een verband bestaat tussen je biologische klok en je metabolisme? Dat is niet alleen belangrijk voor je dieet, maar ook als je van plan bent om wat meer te sporten. Natuurlijk heeft je lichaam op elk moment van de dag baat bij beweging, maar zekere tijdstippen zijn beter voor bepaalde doelwitten: wil je je uithoudingsvermogen verhogen, ga je best 's avonds hardlopen. Ben je er echter op uit om zo veel mogelijk calorieën te verbranden, switch dan je training naar een vroeger tijdstip.

Voor het ontbijt

Peter Hespel, die de Onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie van de KU Leuven leidt, ontdekte al in 2010 dat sporten voor het ontbijt het meeste voordelen biedt voor wie wil afslanken. Zijn team legde 28 mannen zes weken een dieet op van 50 procent meer vet. Ook kregen ze 30 procent meer calorieën dan ze gewend waren. De mannen die tijdens de zes weken niet sportten, kwamen gemiddeld drie kilogram bij. De testpersonen die sportten na het ontbijt kwamen iets minder bij, maar bouwden insulineresistentie op, wat kan leiden tot diabetes type 2. De derde groep, die voor het ontbijt sportte, kwam nauwelijks bij én behield gezonde insulinewaarden. Natuurlijk vergt het wilskracht (en geen klein beetje...) om bij het ontwaken meteen je loopschoenen aan te trekken. Toch is het logischer als je een uitsteller bent. Het voelt goed als je voor het ontbijt je eerste 'goede daad' al achter de rug hebt! Later op de dag zijn er honderd en één andere zaken die je aandacht opslorpen en wordt je drijfveer minder sterk. Nog een voordeel: s'ochtends is het vaak nog heerlijk koel. Je hebt minder last van drukte om je heen. Natuurlijk zal je honger flink aangesterkt zijn na je inspanning. Maak je parcours niet te lang. Zo krijg je geen honger als een paard. Anderzijds is het is net vroeg op de dag dat je de grootste maaltijd mag eten.

Duursport ? Tussen 18 en 20 u

calorieën lopende vrouw avondHeel wat hardlopers houden ervan om na hun dagtaak te sporten. Vóór het avondeten, en vóór de sofa lonkt. Bij valavond zit je nog vol energie van de belevenissen van de dag. Had je net een baaldag, is het heerlijk om je hoofd leeg te maken. Tussen 18 en 20 u werken de lichaamsfuncties optimaal en zijn de spieren beter doorbloed dan vroeger op de dag. Die opgewarmde spierbundel is ideaal om je uithoudingsvermogen te trainen. Reserveer dus je lange afstanden voor 's avonds. Denk er wel aan om een proteïnerijke snack te eten voor je vertrekt: een kom havermout of een slaatje met kip. Drink een drankje met een lage dosis cafeïne en fruitvezels voor een extra boost.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo