Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
menopauze eetlustremmer

Menopauze? Dan is deze eetlustremmer je beste vriend

Tijdens de menopauze kan je je voeding te verrijken met isoflavonen, maar ga je ook graag op zoek naar een geschikte eetlustremmer. Parelgerst is wat dat betreft een prima optie! Gerst kennen we alleen nog in de samenstelling gerstenat, maar voor een gezond gewicht geniet je beter op deze manier van bier. Dat het gewas ietwat in vergetelheid is geraakt, is jammer want het zit boordevol gezondheidsvoordelen. Wij sommen er 4 belangrijke op.

1. Gerst verhoogt je weerstand

In gerst zit dubbel zo veel vitamine C dan in sinaasappels. Gerstekorrels bevatten bovendien koper, erg belangrijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

2. Parelgerst voor een stralende, soepele huid

Gerst zit boordevol selenium, een belangrijk mineraal dat de huid beschermt tegen veroudering. Vooral tijdens de menopauze wordt de huid wat ruwer. Wat vaker parelgerst op het menu zetten kan dan bijdragen tot een soepele en elastische huid. Een tekort aan het minder bekende mineraal selenium heeft trouwens ernstige gevolgen voor het lichaam: niet alleen voor de huid, maar ook voor de darm, maag en lever.

3. Anti-osteoporose

Zoals we hierboven zeiden zorg je tijdens de menopauze best voor isoflavonen, en veel calcium om osteoporose tegen te gaan. Sap van gerst bevat 10 x meer calcium dan melk. Zoals we weten speelt calcium een sleutelrol voor de gezondheid van onze botten. Samen met fosfor en koper als onderdeel van het mineralenpakket bevordert parelgerst gezonde tanden. Regelmatig gerst eten gaat tandbederf tegen (samen met een goede tandhygiëne)

4. Minder honger

Tijdens de menopauze verandert je lichaam en lijkt het alsof de kilo's eraan vliegen, terwijl je zo je best doet om niet te snoepen. Misschien is het tijd om via kleine veranderingen op zoek te gaan naar voeding die snel verzadiging biedt. Net als boekweit is gerst een goede eetlustremmer waar je minder honger door krijgt. Dat komt onder meer door de grote hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels. Parelgerst bevat bêta-glucanen, een vezelsoort die niet alleen de spijsvertering verbetert, maar ook LDL- of slechte cholesterol doet dalen. Volgens een Amerikaanse studie hebben personen die meer vezels consumeren 17 % minder kans op overgewicht. Zoek je nog meer argumenten om vezels toe te voegen aan je dieet? Lees dan ook zeker dit artikel erop na. Gerst of gort heeft een nootachtige smaak. Gekookt zwellen de pareltjes op en zijn ze heel veelzijdig te gebruiken, als extraatje in een salade bijvoorbeeld. Bekijk ook eens onze recepten voor risotto, tabouleh of couscous! Of maak bijvoorbeeld eens tomaat-garnaal, zonder mayonaise, maar met gerstekorrel.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo