Menopauze klachten én oplossingen!
Hoewel er sommige vrouwen zijn die niet beseffen dat ze in de overgang zitten, is dit jammer genoeg niet voor iedereen het geval en hebben vele vrouwen typische menopauze klachten. Hoewel dit meer dan normaal is, praat niet iedereen hier even graag over.
Opvliegers, gewichtstoename, eetbuien, vermoeidheid, … allemaal dingen waar je niet bepaald gelukkig van wordt, maar er jammer genoeg wel bijhoren. Wil jij graag weten wat de meest voorkomende menopauze klachten zijn en wat je hier tegen kan doen? Lees dan snel verder!
Menopauze klachten – opvliegers
Ken je dat gevoel? Het begint warm te worden en al snel staat heel je lichaam in vuur en vlam. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je nog rode kaken erbij ook. Lijkt wel alsof je de eerste keer een zoen gaf aan je vriend(in). Onderzoek toont aan dat 60 tot 80 procent van de vrouwen last heeft van opvliegers, ook wel “vapeurs” genoemd in de volksmond, tijdens de menopauze. No worries als je er last van hebt, want dit is volstrekt normaal! Je kunt hier ook ’s nachts last van hebben, dit staat beter bekend als nachtelijk zweten. Wat kan je doen om deze lastige opwelling het hoofd te bieden?- Vermijd stressvolle situaties, dit zijn boosdoeners. Een hobby waarbij je je kunt ontspannen is hierbij ideaal. Kom bijvoorbeeld tot rust samen met andere SkinnyLovers tijdens de yogasessies op maandag in Mortsel.
- Tip 2 die ik jullie graag meegeef: kleed je aan in laagjes! Draag onder een trui steeds een top of T-shirt zodat je deze kan uitdoen wanneer je een opvlieger voelt aankomen. Zo zit je tenminste niet te zweten als een gek als hij er is.
- Is dit niet voldoende? Een glas ijskoud water drinken of een natte doek tegen de binnenkant van je ellebogen of nek kan wonderen doen!
Menopauze klachten – vermoeidheid
Een vermoeidheid die ineens komt opzetten en niet meer weg trekt? Ook dit is een echte overgangskwaal en is iets waar je niet te licht moet overgaan. In de menopauze zitten je hormonen als het ware op een rollercoaster. Hierdoor raakt je lichaam zowel mentaal als fysiek erg vermoeid. Bovendien is de stress die je hierdoor vaak krijgt, niet echt bevorderlijk voor de hele situatie. Stress kan namelijk heel wat klachten in de hand werken zoals bijvoorbeeld de opvliegers waar ik hierboven al over sprak. Probeer dus de stressmomenten dan ook echt te beperken en goed voor jezelf te zorgen. Yoga is ook hier een perfecte manier om je hoofd even leeg te maken. Het beperkt namelijk de fysieke invloed van stress op het lichaam doordat er een daling van het stresshormoon cortisol zal plaatsvinden. Laat dit nu net iets zijn wat je echt nodig hebt in de menopauze. Neem daarnaast maatregelen door op tijd je bed in te stappen en tussendoor rust momenten in te plannen. Zet deze ook echt in je agenda. Gun jezelf innerlijke rustmomenten!Menopauze klachten – (vr)eetbuien
Doordat je je niet lekker voelt, ga je dingen beginnen eten om het “ik voel me niet lekker” gevoel te compenseren. Voor je het weet heb je bij de koffie 3 pralines, een saucijzenbroodje en nog meer andere troep naar binnen gewerkt. Daarna komen de schuldgevoelens. Je beseft dan dat het helemaal niet goed is voor en dat je in de overgangsfase net beter voor jezelf moet zorgen. Hoe kan je deze (vr)eetbuien verbannen? Een dieet is geen optie. Het is belangrijk dat je je levensstijl aanpast en een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon hanteert. Hier kan SkinnyLove je goed bij helpen. Door de fruitvezels, prebiotische vezels en kruiden zal het je lichaam zuiveren van afvalstoffen en vet². Bovendien krijg je een verhoogd verzadigingsgevoel¹⁰, waardoor je honger gestild wordt en je drang naar zoetigheid³ verminderd.Menopauze klachten – gewichtstoename
Alle vrouwen hebben een gemeenschappelijke vijand in de overgang: de weegschaal! Van extra gewicht word je snel onzeker, dit kan je zeker missen wanneer je je al minder in je vel voelt. De gewichtstoename kan je wijten aan de hormonale veranderingen die zich afspelen in je lichaam. Deze veranderingen in hormoonspiegels tijdens de overgangsperiode kunnen leiden tot meer vetopslag. Maar gelukkig kan je met het juiste voedingspatroon heerlijk blijven eten.De hormonale fluctuaties kan je niet tegengaan, maar die extra kilo’s wel!Zorg voor voldoende beweging. Koppel het aan iets leuks! Vervang de wekelijkse tea-time met een sport namiddag! Spreek met je vriendinnen af om 1x per week samen te gaan zwemmen bijvoorbeeld. Daarna kan je nog steeds je welverdiende theetje drinken en gezellig samen bijkletsen! Je zult je niet enkel fitter voelen, je zal ook positieve veranderingen merken aan je lichaam. Zwemmen is namelijk een sport waarbij je elke spier in je lichaam gebruikt en dus ook heel veel vet kan verbranden. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling om bij je kopje thee nadien 10 koekjes te gaan eten of 5 pralines naar binnen te werken. Kies slim! Maak een toast met pain des fleurs. Doe er lekker beleg op zoals rucola crème, verse gerookte zalm, zeewierpasta, … doe hier wat radijsjes, scheuten van luzerne en rode kool bij en je hebt een lekkere versnapering voor bij je koffie of thee! Hoewel er heel wat klachten bij de overgang komen kijken en het soms heel moeilijk om er iets positiefs aan te koppelen, zou ik toch met een positieve noot willen eindigen. Het woord zegt het zelf “Overgang”. Het is niet enkel het einde van een vruchtbare periode, maar vooral ook het begin van een nieuwe levensfase. Ik maak zelf graag de vergelijking met een tweede puberteit. Het is dé kans om goed voor jezelf te zorgen, je ontdekt nieuwe dingen aan jezelf, het is een nieuw begin met veel mogelijkheden. Je staat meer stil bij het leven, bent bewuster in het nemen van keuzes. Het is een moment om stil te staan bij wie je werkelijk bent. Je kan dingen beginnen doen die je in je drukke 30, 40-jaren niet hebt kunnen doen. De kinderen beginnen uit huis te gaan, je kan meer tijd maken voor jou en je man. Kortom, er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.
En onthoudt goed: the world is yours, it’s time to chase your dreams!
Heb jij nog tips ivm typische menopauze klachten voor ons? Laat het ons gerust weten.
Lees ook: