Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
menopauze voor mannen

Bestaat er ook een menopauze voor mannen?

We weten allemaal dat vrouwen de menopauze te wachten staat. Het moment van de overgang wordt dan ook door vele vrouwen gevreesd, omdat er heel wat nadelen aan verbonden zijn. Wat veel mensen daarentegen niet weten, is dat er ook een menopauze voor mannen bestaat. Jawel, ook het mannelijke geslacht blijft niet gespaard van heel wat ouderdomskwaaltjes die ze liever kwijt dan rijk zijn.

Menopauze voor mannen

koud douchen gezond De menopauze voor mannen staat beter bekend als de penopauze of de andropauze, al wordt hier opvallend minder ruchtbaarheid aan gegeven dan aan de menopauze. Toch zijn de feiten onbetwistbaar: ook mannen komen in de overgang terecht. Die eerste tekenen kunnen zich zelfs al voordoen rond het veertigste levensjaar, wat vijf à tien jaar vroeger is dan bij de vrouwen. De mannelijke overgang wordt net zoals bij vrouwen veroorzaakt door heel wat hormonale veranderingen. Ondanks dat 'last van de hormonen' dus meestal bij vrouwen geplaatst wordt, krijgen mannen ook last van hun hormonen.

Lees ook: Je hormonen in balans houden lukt jou dankzij deze vitaminen

Wat gebeurt er?

menopauze voor mannen Wat er bij de vrouwen tijdens de menopauze gebeurt, dat weten we al. De overgang naar onvruchtbaarheid vindt plaats en plots maken de eierstokken geen eitjes meer aan. Dat komt omdat de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron plots afneemt. Wel, hetzelfde gebeurt bij mannen. Hun testosterongehalte neemt af, waardoor ze minder vruchtbaar worden en vaak zelfs te maken krijgen met een serieus tekort aan dit hormoon. De testikels maken testosteron aan en vervoeren dit vervolgens via het bloed door het hele lichaam. Dit hormoon heeft invloed op de hersenen, botten, bloed, spieren, het libido, de erectiekracht en het immuunsysteem. Het staat dus vast dat dit hormoon voor mannen even belangrijk is dan oestrogeen voor vrouwen. Omdat de aanmaak van testosteron plots afgeremd wordt, kunnen er heel wat lichamelijke ongemakken ontstaan.

Symptomen

menopauze voor mannen Een vaak voorkomend verschijnsel in de penopauze is dat de prostaat groeit, waardoor het moeilijker is om te kunnen plassen. Dat komt omdat de groei daarvan de plasbuis voor een stukje kan dichtdrukken. Dit herken je aan symptomen zoals een zwakkere straal, veel nadruppelen, veel meer moeten plassen dan gewoonlijk en het minder makkelijk kunnen ophouden. Ook erectieproblemen komen vaak voort uit de penopauze vanaf het vijftigste levensjaar. Andere symptomen zijn opvallend gelijkaardig aan die van vrouwen. Een afname van het libido, vermindering van de spierkracht en meer buikvet, minder energie, lusteloosheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en bloedarmoede.

Gezonde levensstijl

afvallen tijdens de menopauze Zoals een gezonde levensstijl bij vrouwen heel wat lichamelijke en mentale klachten van de overgang kunnen tegengaan en verminderen, geldt hetzelfde voor de mannelijke wederhelften. Pas je voeding tijdig aan naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon, slaap voldoende, hou je lichaam in beweging, neem voldoende vitamine D op en maak gezonde keuzes wat betreft je levensstijl. Op die manier kan je al heel wat overgangskwaaltjes beperken en kan je toch nog een beetje je vitale zelf blijven.

Lees ook: Hoe je jezelf het best kan voorbereiden op de menopauze

Vergis je dus niet, er is wel degelijk ook een menopauze voor mannen. We're all in this together.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"