Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
middagpauze overslaan

Daarom mag jij je middagpauze NOOIT meer overslaan

Belgen nemen het niet zo nauw met hun middagpauze: meer dan de helft vindt het normaal om ze over te slaan! Dat blijkt uit een onderzoek. Amper 1 op 3 landgenoten neemt daadwerkelijk lunchpauze, de rest slaat de middagrust gewoon over!

Korter en vaker digitaal

Er is niet alleen een probleem wat het overslaan van de pauze betreft, maar ook met de duur en de kwaliteit van de onderbreking, als die al bestaat. Waar we vroeger nog wel 's naar het eethuisje op de hoek van de straat trokken, gebeurt dat nu steeds minder. 64% onder ons neemt niet langer dan een half uurtje pauze, en 15% maakt zelfs nooit tijd voor een lunchpauze. 1 op de 4 arbeiders neemt slechts een kwartiertje schafttijd. Daarnaast maakt de Belg niet optimaal gebruik van z’n pauze. In plaats van helemaal te ontspannen, scrollen we vrolijk door sociale media. En je voelt het al aankomen: daar worden we bepaald niet gelukkiger van. Internetten en eten lijkt misschien heerlijk ontspannend, maar is het niet. Door de constante stroom aan informatie gun je je hersenen geen rust (zelfs niet als het om snoezige katjes en grappige hondjes gaat!). Uiteraard is niet alleen je brein de pineut. Ook met je lijn loopt het door snel en zonder focus te eten na een tijdje faliekant af. Door te eten met veel prikkels op de achtergrond krijg je de helft meer calorieën binnen, omdat je lichaam niet registreert wat je allemaal binnen speelt. Bovendien krijg je binnen de kortste keren weer honger, en ga je weer snacken achter je scherm. Voor je het weet beland je zo in een vicieuze cirkel.

Doe iets met je pauze

middagpauze overslaanJe middagpauze overslaan is op meer dan 1 manier ongezond. In de eerste plaats word je zo heel asociaal en leer je je collega's niet beter kennen. Volgens de droevige cijfers neemt slechts 42% van de actieve bevolking tijd om een praatje te slaan met de mensen waarmee ze meer uren delen dan hun huisgenoten. Eventjes van gedachten wisselen met je medewerkers is niet alleen goed voor de geest, maar je werklust en bedrijvigheid gaan er ook op vooruit. Het skippen van je lunch kan er bovendien voor zorgen dat je sneller opgebrand bent. Er bestaat namelijk een rechtstreekse link tussen productiviteit en (de duur van) pauzes. Hoe dat komt, leggen we je haarfijn uit in deze blogpost. Als voortrekkers van een gezonde levensstijl kan je vast raden welk advies we in de eerste plaats voor je hebben: bewegen! SkinnyLove schuwt immers de gevaren van een zittend leventje en geeft je graag tips om actief te blijven. Heb je echt niet de mogelijkheid om (zelfs minimaal) in actie te schieten? Kies dan voor een activiteit die je geest verrijkt. Beluister bijvoorbeeld een fijne podcast of ga even zitten voor een korte meditatie. Dat kan ook perfect met je collega's erbij! Je baas kijkt zeker met een goedkeurend oog toe, als je op eigen houtje zorgt voor een (gratis!) streepje teambuilding.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"