Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
milieuvriendelijke schooltips

5 milieuvriendelijke schooltips voor een ecologisch schooljaar

Aan alle mooie liedjes komt een einde, zo ook aan twee lange vakantiemaanden in de zomer. September staat bijna weer voor de deur en de schoolboeken mogen weer uit de kast gehaald worden. Je kan alvast beginnen met de voorbereiding van een ecologisch verantwoorde start van jouw mini-me voor het nieuwe schooljaar. Dankzij deze vijf milieuvriendelijke schooltips stuur je jouw kind in september op een groene manier naar school.

 

1. Leren recycleren

recycleren
Het is echt niet nodig om elk jaar opnieuw allemaal nieuw materiaal te kopen voor je kind. Schoolspullen zoals een gom, kleurpotloden en pennen zijn in het vorige schooljaar ongetwijfeld grotendeels gesneuveld, maar zaken zoals mappen, tabbladen, een pennenzak en een boekentas kan je makkelijk hergebruiken. Maak dus een keuze uit de lange schoollijst vol spullen die je kind nodig heeft en koop enkel nieuw aan wat echt noodzakelijk is. Restjes van kaftpapier kunnen dit jaar nog steeds gebruikt worden en je kan de pennenzak van vorig jaar op een leuke manier pimpen naar een nieuw model, zodat het er toch net een tikkeltje anders uitziet. Recyleren kan je leren.

2. Maak een lijstje

milieuvriendelijke schooltips
Ah, lijstjes. Wij zijn er helemaal gek op. Niets zo leuk als een overzichtelijk lijstje waardoor je exact weet wat je nodig hebt. Weet je waarvoor dit ook handig is? Als je schoolspullen gaat kopen (zie tip 1). Schrijf enkel op wat je nodig hebt, zodat je in de winkel niet in de verleiding komt om allerlei schoolspullen te kopen die je kind eigenlijk niet nodig heeft. Probeer die lokroepen van je kind te weerstaan als hij toch wéér een nieuwe boekentas wil met een nieuw figuurtje erop, terwijl die van hem nog in perfecte staat is en dus nog steeds bruikbaar is voor het nieuwe jaar. Lijstjes zijn het ideale hulpmiddel om je te beperken tot het noodzakelijke. Consuminderen is een van de meest milieuvriendelijke schooltips die we je kunnen meegeven.

3. Kies voor tweedehands

milieuvriendelijke schooltips
Heeft je kind nood aan een nieuwe boekentas of een nieuwe pennenzak? Vergeet dan niet dat tweedehands kopen evengoed een optie is. De planeet en je portefeuille zullen je dankbaar zijn. Tweedehands spullen kopen, is namelijk heel goedkoop en ecologisch. Bovendien vind je al het schoolmateriaal dat je nodig hebt - van boekentassen tot mappen en kaftjes - tweedehands. Als je geluk hebt, kan je zo zelfs spullen scoren met je welverdiende ecocheques. Ook schoolspullen dragen bij aan een circulaire economie.

4. Maak een gezonde lunch en gezonde tussendoortjes

gezonde voeding
En die gezonde lunch en tussendoortjes geef je natuurlijk mee in een brooddoos, niet in aluminiumfolie. Herbruikbare lunchdozen zijn gezond voor het milieu en de inhoud van een zelfgemaakte lunch is gezond voor je kind. Bereid bijvoorbeeld op zondagavond al voor wat je die week meegeeft als lunch en als tussendoortje. Kies voor gezonde voeding die je kind stimuleert en hem voldoende energie geeft om zich tijdens die lange dag op school te kunnen blijven concentreren. Jong geleerd, is oud gedaan!

5. Verplaats je op een milieubewuste manier

milieuvriendelijke schooltips
Woon je niet te ver van de school? Ga dan samen met je kind te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school. Is je kind oud genoeg om alleen te gaan? Laat hem dat dan alleen doen. Zet je auto aan de kant voor die minimale afstand en kies voor de meest ecologisch verantwoorde manier. Bovendien leert je kind zo meteen wat de meest gezonde manier is om naar school te gaan. Voldoende beweging is daarnaast de beste stimulans voor een goede houding en een optimale concentratie op school! Je ecologische voetafdruk en die van je kind zullen je dankbaar zijn.
Dankzij deze milieuvriendelijke schooltips gaat jouw kind op een groene manier naar school.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo