Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zoete aardappel

Minder honger, en 3 extra redenen om (nog) vaker zoete aardappel te eten

Van zoete aardappel krijg je minder honger, dus waarom zouden we hem niet (nog) vaker eten? Zoete aardappel, wortel en pompoen... Hoe zouden we de winter overleven zonder deze trilogie van oranje heerlijkheden? Ze zijn niet alleen heel gevarieerd te gebruiken in de keuken, maar ook ultragezond. Heerlijke ideeën met pompoen vond je bijvoorbeeld al in dit recept, nu is het de beurt aan de zoete aardappel:

1. Minder honger dankzij zoete aardappel

De zoete aardappel en de gewone, niet-zoete aardappel hebben enkel hun naam gemeen. Bij het eten van normale aardappel gaat je bloedsuikerspiegel pieken. Met als gevolg dat je lichaam veel insuline moet aanmaken om de glucose af te voeren. Je vetopslag wordt gestimuleerd. Met de bataat of zoete aardappel is dat niet het geval. De bataat is eigenlijk meer een vezelrijke groente. Hij bevat tot wel 2 keer meer vezels dan de normale aardappel. Deze voedingsvezels stimuleren naast gezonde bloedsuikerwaarden ook een gezonde darmwerking. En door het eten van vezelrijke voeding raak je sneller verzadigd. Kortom: dit knolletje is een heerlijk zoete hongerstiller. Wat wil je nog meer? Meer weten over vezels en een gezond gewicht? Volg dan zeker onze blog. Onder meer in dit artikel staat alles over het belang van vezels.

2. Zoete aardappel tempert stress

Dankzij zijn vezels zorgt de bataat niet enkel voor een goede spijsvertering (en een gezond gewicht), het knolgewas houdt ook je stressniveau in bedwang. Hoe dat komt? De zoete aardappel zit boordevol magnesium, ook wel bekend als het 'anti-stressmineraal'. Je hebt voldoende magnesium nodig om je lichaam in rust en balans te brengen.

3. Zorgt voor jonge huid en ogen

zoete aardappelDe zoete aardappel is intussen zo populair dat we weldra ook de paarse variant in onze rekken mogen verwachten. Die zit vol antocyaan, een gezonde antioxidant die je ook in andere felgekleurde groenten zoals rode kool vindt. Antocyaan is net als bètacaroteen samen met vitamine A een topper voor je huid en ogen, en in grote mate aanwezig in de feloranje knol.

 

4. Uitstekend voor je hart

Zoete aardappel is rijk aan vitamine B6. Deze vitamine breekt homocysteïne af. Dit is een stofje dat ervoor kan zorgen dat aderen verharden. Daarbij bevat de zoete aardappel veel kalium, wat zorgt voor een goede vochtbalans en het kan de bloeddruk verlagen. Heb je last van een hoge bloeddruk en wil je weten hoe je extra kalium kan eten? Start dan bij dit artikel. Heel wat mensen eten al 1 x per week zoete aardappel, maar de lekkere knol is zo veelzijdig inzetbaar dat het best nog wat vaker kan. Zoals je ziet zijn de gezondheidsvoordelen legio. Smakelijk!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"