Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Mei plasticvrij: 6 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Mei plasticvrij: 6 praktische tips om minder plastic te gebruiken

De actie #meiplasticvrij is weer aan de gang. Het uitgelezen moment om alle duurzame initiatieven om de wereld zo plasticvrij mogelijk te maken nog eens op een rijtje te zetten. Toch één virus dat we samen de wereld uit kunnen helpen, door allemaal ons duurzaam steentje bij te dragen. Wil je minder plastic gebruiken, maar weet je niet goed hoe? Hier vind je 6 praktische tips om zelf ook aan de slag te gaan. Zo simpel kan het zijn!

Waarom is plastic niet goed voor de planeet?

minder plastic gebruiken Op zich is plastic niet slecht, omdat het een heel bruikbaar en makkelijk materiaal is om te produceren. Het grote probleem ligt in hoe we met plastic omgaan en de overdosis aan plastic op onze wereld. Bijna overal zit plastic in, zelfs in objecten waar je dat niet van zou verwachten. Voorwerpen zoals wegwerptassen en plastic cups om weg te smijten, die zijn de grote doorn in het oog van onze planeet. Maar waarom dan eigenlijk?

Plastic is een voor de natuur onbekend materiaal, waardoor de natuur dit niet afbreekt. Onze wegwerpmaatschappij zorgt ervoor dat er veel plastic in de natuur terechtkomt, waar het zorgt voor milieuschade. Veel plastic wordt bijvoorbeeld verbrand, waardoor er een enorm hoge CO2-uitstoot in de lucht hangt. Dat brengt op zijn beurt een hogere milieuvervuiling met zich mee. Bewust keuzes maken om producten zonder plastic te kopen, kan hier al een groot verschil maken. Minder plastic gebruiken: doe je mee?

Verassende objecten waar plastic in verwerkt zit

Wist je dat je plastic ook terugvindt in tandpasta, scrubs, gezichtscrèmes, shampoos, lipbalsem, tandenborstels, donsdekens, kleding. en ga zo maar door? Ook daar kan je kleine, subtiele aanpassingen doorvoeren, die de planeet een tikkeltje plasticvrijer maken. Onder het motto van #meiplasticvrij: refuse, reduce, reuse en dan recycle!

1. Kies voor een herbruikbare drinkfles

minder plastic gebruiken Koop geen plastic waterflesjes in de supermarkt, maar ga voor een herbruikbare drinkfles die je overal kan meenemen en telkens opnieuw kan gebruiken. 750ml water in de drinkbus, je dagelijkse SkinnyLove erbij en hupla: you're good to go. Bovendien ben je zo ook zeker dat je altijd en overal water bijhebt. Duurzaam voor de planeet en voor jouw lichaam!

 

 

2. Metalen rietjes

Hoewel plastic rietjes je misschien terugsturen naar nostalgische herinneringen uit je kinderjaren, vervang je die vandaag beter door metalen rietjes. Toegegeven, er is minder keuze uit dit type rietjes, maar ze drinken nog evengoed en beschadigen het milieu net iets minder. Drink je jouw SkinnyLove graag uit een beker met een rietje? Kies dan voor een metalen rietje vanaf nu! Je SkinnyLove smaakt er even lekker door, beloofd.

 

3. Herbruikbare winkelzakken

minder plastic gebruiken
De supermarkten hebben plastic zakjes al meer verbannen, maar toch zijn er nog steeds veel plastic winkelzakken in het straatbeeld te zien. Neem uit voorzorg altijd een herbruikbare winkelzak mee, zodat je niet nóg een plastic zak mee naar huis moet nemen. Je bent niets met 100 plastic zakken die je daarna toch moet weggooien, omdat ze thuis in je weg liggen. Kies voor een leuk exemplaar met een leuke quote of vrolijke kleurtjes. Dat maakt het winkelen dubbel zo tof!

4. Ga naar je lokale biowinkel

biologische voeding beter voor het immuunsysteem
In een biowinkel vind je sowieso geen plastic zakjes terug. Nog een extra voordeel? De meeste lokale biowinkels zijn verpakkingsvrije winkels, waar je de hoeveelheid groenten zelf moet kiezen. Er zit geen overbodige plastic rond je favoriete groenten of fruit, want je haalt alles gewoon zo uit de bakken die voor je klaarstaan. Je neemt je herbruikbare winkelzak zelf mee en vult deze met de groenten en fruit naar jouw keuze. Makkelijk winkelen en minder waste!

5. Vervang je plastic tandenborstel

minder plastic gebruiken

Bij minder plastic gebruiken, denk je waarschijnlijk niet meteen aan het vervangen van je tandenborstel. Toch is ook dit een wegwerpvoorwerp dat voor extra vervuiling zorgt. Kies voor een bamboe exemplaar in plaats van een plastic borstel. Deze tandenborstel wordt gemaakt van bamboe, wat als natuurlijk product van de natuur beter afgebroken wordt.

6. Koop bewust

Koop bewust bij merken waarvan je weet dat ze zelf ook moeite doen om minder plastic te gebruiken. Niemand is perfect, maar alle kleine beetjes helpen. Zo zijn de potten van de SkinnyLove spreads van SkinnyLove bijvoorbeeld geproduceerd uit recycleerbaar plastic, zodat deze verpakkingen opnieuw gebruikt kunnen worden. Kijk bij een merk naar hoe het productieproces juist verloopt, want ook zo kan je minder plastic gebruiken.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"