Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
dieet minder streng

Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Het is zover: je hebt besloten om het roer om te gooien en vol goeie moed een gezondere levensstijl aan te nemen. Tijdens de week lukt dit goed en je bent heel trots op jezelf. Dus... beloon je jezelf in het weekend. Daarna is het hele dieet weer om zeep en ben je terug bij af. Vergeet hierbij vooral niet: je doet je best. Je mag tijdens je dieet gerust wat minder streng zijn voor jezelf.

1. Verandering gaat langzaam

Wanneer je faalt bij de eerste poging op weg naar een gezondere levensstijl, moet je niet zo hard zijn voor jezelf. Je bent ook maar een mens en een verandering van levensstijl gaat niet zomaar zonder slag of stoot. Kwaad zijn op jezelf wanneer je een dag minder gezond hebt gegeten, zal je vooruitgang alleen maar in de weg staan.  Je kan geen nieuwe levensstijl aannemen van de ene op de andere dag. Dat heeft tijd nodig. Je hebt meer kans op succes als je start bij het veranderen van één gewoonte en het daarna geleidelijk aan opbouwt. Je zal trots zijn op jezelf als je bijvoorbeeld dat dagelijkse blikje frisdrank hebt vervangen door SkinnyLove of water. Eens je deze slechte gewoonte achterwege hebt gelaten, ben je weer klaar voor iets nieuws. Onthoud dat verandering langzaam gaat en dat je niet na één dag al resultaat ziet. Volhouden is de boodschap.

Lees ook: 3 tips voor het volhouden van je dieet tijdens de drukke werkweek

2. Een nieuwe levensstijl: past het bij jou of niet?

Niet elke levensstijl past bij iedereen. Wanneer je gezonder gaat leven, moet het op lange termijn uit te houden zijn. Een dieet is niet zomaar een dieet. Het is de start van een nieuwe en gezonde manier van leven. Wanneer je eerst twee weken een streng dieet volgt en vervolgens stopt omdat de extra kilo's verdwenen zijn, zal je samen met dat dieet ook de resultaten zien verdwijnen. Het is de bedoeling dat je een gezonde levensstijl aanhoudt die haalbaar is op lange termijn. Daarom werken drastische diëten nooit. Wees dus niet te streng voor jezelf en neem rustig de tijd om uit te zoeken waar je jezelf goed bij voelt en wat haalbaar is.

Lees ook: Je lichaam detoxen voor de start van de lente: daarom is het belangrijk

3. Gun jezelf iets

pure chocolade gezond Een gezonde levensstijl draait helemaal rond balans. Ja, je bent op dieet en moet zeker opletten met wat je allemaal eet en drinkt, maar het helpt niet om jezelf dag in en dag uit alles te ontzeggen. Een gezonde levensstijl betekent zowel een gezond lichaam als een gezonde geest. Wanneer je jezelf alles gaat verbieden, ga je alleen maar meer zin krijgen in dat eten, waardoor je na verloop van tijd aan niets anders kan denken. Gezond zijn betekent ook genieten. Gun jezelf dus zeker eens een lekker stukje taart of je favoriete cheat meal zonder schuldgevoel. Daarna zal je weer extra gemotiveerd zijn om verder te doen. Missie geslaagd dus!

Lees ook: Dankzij deze 5 gezonde snacks wordt volhouden een makkie

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat het oké is om op weg naar een gezonde levensstijl af en toe ook eens onderuit te gaan. Het enige wat je moet doen is blijven doorzetten en minder streng zijn voor jezelf. You got this!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"