Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
maagverkleining

Minder vlees eten: dit zijn de voor- en nadelen

Steeds meer mensen kiezen voor een leven met minder of zelfs zonder vlees. In de supermarkt liggen er verschillende vleesvervangers in de rekken, restaurants voorzien standaard vegetarische opties en iedereen kent wel een vegetariër of veganist. Dat minder vlees eten goed is voor het milieu staat vast, maar wat doet het met ons lichaam als we permanent nee zeggen tegen die hamburger? Dit zijn de voor- en nadelen.

Heb jij al eens nagedacht over minder vlees eten? Wil je eens iets anders proberen dan de gewone doordeweekse maaltijd met aardappelen, groenten en vlees? Of je beweegredenen om minder vlees te eten nu vanuit ethische of gezondheidsoverwegingen voortkomen, het is zeker de moeite om de hoeveelheid vlees die je eet te beperken of zelfs helemaal te schrappen.

Lees ook: Deze onverwachte vleesvervangers ken je nog niet

Voordelen

1. Darmbacteriën

minder vlees eten Een goed evenwicht tussen goede en slecht darmbacteriën of een goede darmflora is een heikel punt voor velen. Een evenwichtige darmflora zorgt voor een gezonde spijsvertering, een vlotte stoelgang en een sterker immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die geen of minder vlees eten meer van de goede bacteriën in zich hebben dan de mensen die wel regelmatig tot veel vlees eten. Minder vlees zorgt ervoor dat je lichaam de goede voedingsstoffen makkelijker opneemt, waardoor je darmflora helemaal in zijn nopjes is.

2. Minder verzadigde vetten

Vlees bevat wel degelijk heel wat voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Toch moet je oppassen met het soort vlees waar je van smult. Rood vlees is bewerkt vlees en rijk aan verzadigde vetten. Dat zijn vetten die een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte en jammer genoeg eveneens op je afslankproces. Doordat ze de slechte cholesterol verhogen, vergroot het eten van rood vlees het risico op hart- en vaatziekten. Dan komt het vast niet als een verrassing dat vegetariërs gemiddeld 8 jaar langer leven dan vleeseters…

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

3. Verlaagt kans op diabetes type 2

Nog een leuke bijwerking van rood vlees? Diabetes type 2. Wie gemiddeld 50 gram vlees per dag eet in combinatie met een erfelijke aanleg voor diabetes, overgewicht of een gebrek aan lichaamsbeweging heeft 32% meer kans op deze ziekte. Wie eerder opteert voor mager vlees of vis loopt dan weer minder risico. De persoon die vlees en vis gewoon schrapt natuurlijk nog minder.

Nadelen

1. Tekort aan proteïne of vitamine B12?

minder vlees eten Dan zijn er natuurlijk nog de redenen die vaak aangehaald worden om toch maar vlees te eten. Een topper in deze categorie? Dat alle vegetariërs een tekort hebben aan proteïnen of vitamine B12. Op zich niet zo verwonderlijk als je weet dat B12 uitsluitend uit dierlijke producten gehaald kan worden en proteïnen ook vaak daaruit voortkomen. Toch kan dit makkelijk opgelost worden door plantaardige producten te eten die veel proteïnen bevatten zoals zeewier, bladgroenten en champignons of een natuurlijk drankje zoals SkinnyLove dat op zijn beurt ook proteïnen bevat.

Lees ook: Zo simpel is de ideale vleesvervanger en eetlustremmer! (en je kan hem zelf planten)

2. Vermoeidheid door ijzertekort?

Ook extreme vermoeidheid is regelmatig een van de nadelen die vermeld worden bij geen vlees eten. Wanneer je geen vlees eet, heb je vlug een tekort aan ijzer. Daarom is het van essentieel belang dat je vlees vervangt met ander voedzaam en ijzerrijk eten zoals spinazie, bieten en allerlei bladgroenten.

Lees ook: Meer ijzer pakken op 3 simpele manieren

minder vlees eten

De aangehaalde nadelen zijn dus geen échte nadelen en perfect oplosbaar door middel van andere voeding. Laat je zeker niet tegenhouden wanneer mensen deze redenen gebruiken om je te overtuigen wél vlees te eten. Als vegetariër krijg je evengoed de aanbevolen hoeveelheid proteïnen, ijzer en vitamine B12 binnen als je aandacht besteedt aan het samenstellen van een evenwichtig en gezond eetpatroon. Minder vlees eten saai? Wij dachten van niet!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"