Miso: de gezonde smaakmaker uit de Japanse keuken
Wat is miso?
De eiwitrijke pasta is zeer populair omdat het een goede smaakbasis biedt. Het voegt de vijfde smaak toe, bekend als umami, aan allerlei gerechten, waaronder granen, dressings, groenten, stoofschotels, en marinades. Miso is rijk aan essentiële mineralen en een goede bron van vitamine ijzer, calcium, kalium, vitamine B, proteïnen, omega 3 en onverzadigde vetten. Sojabonen bestaan voor 20 procent uit plantaardige olie waardoor het goed is voor je hart én het houdt je cholesterol onder controle.
Miso voorziet de darmen van heilzame bacteriën die ons helpen om gezond, levendig en gelukkig te blijven; een goede darmflora staat erom bekend dat deze gekoppeld is aan ons algehele mentale en fysieke welzijn. De meest voorkomende miso wordt gemaakt van enkel sojabonen, maar de variëteit en de verhouding van de grondstoffen kan variëren.
Sommige miso pasta's worden gemaakt van gekweekte tarwe of gierst of combinaties van verschillende granen en bonen. De lengte van de fermentatietijd kan van invloed zijn op de smaak; variërend van zoet en mild tot zout en rijk. De kleur is een vrij goede indicator voor de sterkte van de smaak. Kies bij het kopen van miso voor ongepasteuriseerde, levende, enzymrijke miso die in de koelkast moet worden bewaard. Dit type zit vol met nuttige micro-organismen. Na het openen kan de textuur, kleur en smaak veranderen, dus houd het in de gaten.
Soorten miso
Witte Miso (Shiro) Witte miso wordt gemaakt van sojabonen en rijst en niet langer dan twee maanden gefermenteerd. Shiro ("wit" in het Japans) is licht van kleur en smaakt zoet tot licht zout. Shiro geeft net een beetje een kick aan saladedressings of gebakken groenten. Of kook een lepeltje mee met je volle rijst voor extra smaak.
Gele Miso (Shinsu) Een ander mild type dat iets langer gefermenteerd is dan witte miso. De smaak is iets sterker dan van witte miso, maar niet zo sterk als rode.
Rode Miso (Aka) Als een recept vraagt om donkere miso, zul je een aka of rode miso gebruiken. Rode miso wordt gemaakt van een hoger aandeel sojabonen, wordt tot drie jaar gefermenteerd en is zouter en dieper van smaak. De volle smaak wordt het best gebruikt in stevige gerechten zoals stoofschotels en tomatensauzen.
Lees ook: Deze 7 gewoonten uit Japan zouden we allemaal moeten overnemen