Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
misofonie

Misofonie: waarom wordt de ene gek van eetgeluiden en de andere niet?

Word je gek als je anderen hoort bijten in een appel? Kan je er helemaal niet tegen wanneer je mensen luidop hoort smikkelen van hun gezonde maaltijd? Vraag je jezelf soms af of het normaal is dat je hier extreme gevoelens bij ervaart, zelfs tot walging en woede toe? Dan is er alvast een geruststelling: je bent niet alleen. Meer nog, het is zelfs bewezen dat een afkeer van bepaalde geluiden een echte aandoening in de hersenen is. Hoorde jij al eens eerder van de term misofonie? Dit is alles wat je erover moet weten.

Wat is misofonie?

tinnitus Toegegeven, niemand zit graag aan tafel met iemand die luidop smakt. Toch is er een groot verschil tussen dit onprettig vinden en er extreme gevoelens van walging of zelfs woede bij voelen opborrelen. Misofonie kan je letterlijk vertalen als 'haat voor geluid'. Het gaat om een irritatie die vrijkomt door het horen van bepaalde geluiden in de omgeving zoals eetgeluiden en het betreft specifieke geluiden, geen algemeen lawaai. Die overgevoeligheid aan die geluiden leidt tot extreme reacties en intense emoties. Het is een echte hersenaandoening, waar je zelf bijna niets aan kan doen. De gehoorschors en de insula zijn twee belangrijke hersendelen die geluiden verwerken. Die laatste richt de aandacht op het geluid en is verantwoordelijk voor het gevoel van walging. Bij mensen met misofonie zijn deze twee delen veel actiever, wat verklaart waarom emoties zo hard geprikkeld worden. Net zoals de ene meer is aangelegd om depressief te worden, is de andere geneigd om last te hebben van misofonie. It's all in the brain. Regelmatig hebben mensen met misofonie ook een overlapping met enkele kenmerken van het autistisch spectrum, die te maken hebben met een overprikkeling van de zintuigen. Toch zijn mensen met misofonie doorgaans niet even gevoelig als hoogsensitieve mensen, zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek. Lees ook: Dit betekent hoogsensitiviteit voor de werking van je hersenen

Hoe herken je misofonie?

te veel werken Kenmerkend aan misofonie zijn de heftige gevoelens die de geluiden met zich meebrengen. Het gaat hier om reflexmatige emotionele reacties op triggers van buitenaf. Je kan heus zelf wel het onderscheid maken tussen je gewoon licht irriteren aan het klikken van een balpen of het bijten in een wortel en er echt extreme gevoelens van walging en woede bij ervaren. Je kan de reactie op dit type geluiden een beetje vergelijken met een vecht- of vluchtreactie die je lichaam ervaart in momenten van stress. Vanaf het moment dat dit een enorme invloed heeft op je sociale leven en je zelfs plaatsen begint te vermijden om specifieke geluiden te vermijden, dan weet je dat het tijd is om in te grijpen. Wie last heeft van misofonie ervaart meestal bijhorende klachten zoals concentratieproblemen, gevoelens van schaamte en schuld vanwege hun reacties en hoe ze zich voelen, angsten en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om hier begrip voor op te brengen en de aandoening niet zomaar weg te lachen. Triggers gaan verder dan eetgeluiden alleen. Zelfs niezen, hoesten, kuchen, geeuwen, fluiten, een bepaalde stem, typen op een toetsenbord of klikken met de computermuis, hakken die lawaai maken op de vloer of het tikken van een klok kunnen een extreme gevoelsmatige reactie oproepen. Lees ook: Overprikkeld? Deze 4 dingen helpen jou te kalmeren

Kan je het behandelen?

misofonie Gelukkig is misofonie te behandelen, al betreft het een enorm intensieve therapie waarbij verschillende technieken gecombineerd worden. Eigenlijk moeten de hersenen getraind worden in die mate dat ze bepaalde geluiden naar de achtergrond kunnen verbannen. Alleen dan kunnen mensen met misofonie hun activiteiten voortzetten op een normale manier zonder spanningen. Aandachtstraining is hier dus heel belangrijk, zodat ze leren op de juiste zaken te focussen. Wel is het niet zeker of die therapie bij iedereen werkt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"