Moe bij het opstaan elke ochtend? Dit kan de oorzaak zijn (en dit kan je er aan doen)
Kruip jij elke avond op tijd in je bed, maar sta je 's morgens toch nooit uitgerust op? Dan heb je jezelf waarschijnlijk al vaak afgevraagd hoe dit eigenlijk kan, aangezien je flink aan je aantal broodnodige uurtjes slaap per nacht komt. Een dag starten met een gebrek aan energie is bovendien niet de beste motivatie. Met de dagen die korter worden in de herfst draagt het zonlicht dat minder lang schijnt alvast geen steentje bij aan dat energieniveau. Ben jij altijd moe bij het opstaan? Check dan vlug welke verklaring erachter zit, dan weet je meteen wat je moet aanpassen om vanaf nu zo fris als een hoentje te ontwaken.
Moe bij het opstaan, zijn we allemaal wel eens, maar als dit echt elke dag het geval is dan klopt er iets niet. Het kan altijd zijn dat je denkt dat je een goede nachtrust hebt gehad, terwijl je eigenlijk helemaal niet doorgeslapen hebt. Dit zouden wel eens de redenen kunnen zijn waarom jij altijd zo moe bent 's morgens.
1. Je had een nachtmerrie
Onze slaap bestaat uit meerdere fases. Dat betekent dat je niet op alle momenten even diep slaapt en dat je lichaam niet gelijkmatig rust of herstelt tijdens elke fase. Je hebt een fase van lichte slaap, diepe slaap en de droomslaap. In stressvolle periodes kan het zijn dat je zoveel stress ervaart, dat je lichaam 's nachts ook niet meer tot rust komt. Tijdens je slaap gaan je hersenen informatie en prikkels van tijdens de dag verwerken. Het kan daarom zijn dat situaties waarin je overdag stress ervoer, ook voor stress zorgen tijdens je slaap. Dat resulteert vaak in nachtmerries of intense dromen die lichamelijk heel uitputtend zijn. Het gevolg daarvan? Moe zijn tijdens het opstaan. De beste oplossing om hiervan af te geraken? Voldoende tijd nemen voor jezelf en ontspannen. Op die manier breng je jouw lichaam en je geest tot rust voor het slapengaan, waardoor de stressprikkels van overdag niet zo'n grote impact hebben op je nachtrust. Drink bijvoorbeeld het natuurlijke SleepDust een halfuurtje voor het slapengaan om je lichaam al in ontspanmodus te brengen.
Lees ook: Dit is waarom we dromen herinneren of niet
2. De temperatuur in je slaapkamer is te hoog
Niets leuker dan na een vermoeiende dag gezellig onder de zachte lakens te kruipen en jezelf er helemaal in te wikkelen tot je het warm hebt. Zeker wanneer het buiten kouder wordt en vroeger donker is, lijken die warme lakens aanlokkelijker dan ooit. Toch zet je de verwarming in de slaapkamer best niet te hoog, want dat gaat ten koste van de kwaliteit van je nachtrust. Dan zal je niet alleen bezweet zijn bij het wakker worden, maar ook heel moe en absoluut niet uitgerust. Hoe dat komt? Wanneer je in slaap valt, gaat onze lichaamstemperatuur automatisch ongeveer twee graden naar beneden. Als de temperatuur in je slaapkamer daarentegen even hoog is als jouw lichaamstemperatuur, dan is het voor jouw lichaam veel moeilijker om de lichaamstemperatuur te laten dalen en jou een optimale nachtrust te geven. Hoe koud het buiten ook is, draai de verwarming niet te hoog in je slaapkamer. Uiteindelijk houden die warme dekens je warm genoeg.3. Je bent naar het toilet geweest
's Nachts naar het toilet gaan is nefast voor de kwaliteit van je nachtrust, omdat je zo weer helemaal wakker wordt. Je staat op, gaat naar het toilet, steekt het licht daar aan en je geest wordt meteen alerter. De kans is groot dat het daarna even duurt voor je weer in slaap geraakt én dat je dan veel minder vast slaapt. Afhankelijk van in welke slaapfase je wakker wordt en terug actief bent, verstoort dit je nachtrust op een diep niveau. Daardoor verstoor je bijvoorbeeld de herstelfase en geraak je niet opgeladen om de dag erna fris te starten. Je kan natuurlijk niet niét naar toilet gaan als je wakker wordt en je moet echt gaan, maar probeer dan bijvoorbeeld het licht uit te laten zodat je lichaam in slaapmodus blijft.
Lees ook: 4 verklarende redenen voor waarom je vaker naar toilet moet
4. Je checkt onmiddellijk het uur als je 's nachts wakker wordt
We maken er ons stiekem allemaal wel eens schuldig aan: 's nachts wakker worden en onmiddellijk het uur checken. Niets geruststellender dan beseffen dat je nog een aantal uurtjes kan blijven liggen voor die wekker weer rinkelt. Hoe gelukkig dat je daar misschien van wordt, je lichaam is er iets minder blij mee. Deze simpele gewoonte heeft een grote impact op je slaapritme. Wakker worden in het midden van de nacht en onmiddellijk uitrekenen hoelang je nog kan blijven liggen, brengt je brein weer in actieve modus. Dat maakt het extra moeilijk om opnieuw in slaap te vallen en om daadwerkelijk van die uurtjes slaap die je nog resten te genieten. Laat jezelf verrassen en draai je gewoon in alle onwetendheid nog eens rustig om.5. Je eet veel te laat en veel te veel in de avond
Onze spijsvertering heeft heel wat tijd nodig om te voltooien. Het kan tot maar liefst vier uur duren voor je maag- en darmstelsel volledig klaar is met het verwerken van een maaltijd. Hoelang dat precies duurt, is afhankelijk van de zwaarte van de maaltijd die je at. Wie laat op de avond eet en dan bovendien ook nog eens heel uitgebreid eet, zal 's avonds minder goed kunnen slapen, omdat het lichaam dan nog steeds bezig is met het eten te verteren. Je wordt niet per se dikker van laat te eten, je slaapt er simpelweg minder goed door. Probeer eten vlak voor het slapengaan te vermijden en als het echt niet anders kan te kiezen voor kleine en lichte opties, die snel verteerbaar zijn. Nog een extra reden om die late night snack te laten voor wat hij is.6. Je doucht vlak voor het slapengaan
Om in slaap te vallen, moet je lichaam eerst afkoelen. Naarmate je moe wordt, gaat de lichaamstemperatuur automatisch mee dalen. Die afkoeling zorgt onder andere voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat jouw slaapritme grotendeels bepaalt. Wanneer je 's avonds voor het slapengaan nog doucht, breng je heel dat natuurlijke proces in de war en zal je minder snel in slaap vallen. Een hete douche is dan wel ontspannend, echt bevorderend is het niet. Wil je per se toch nog een grondige of ontspannende wasbeurt voor het slapengaan? Kies dan eerder voor een bad. Gedurende de tijd dat je in het bad vertoeft, wordt het water kouder, waardoor het afkoelingsproces nog normaal verloopt.7. Je hebt te veel alcohol gedronken voor je ging slapen
Alcohol is een grote boosdoener wanneer het op een kwaliteitsvolle nachtrust aankomt. Wees eens eerlijk: ben je ooit niet moe bij het opstaan na een nachtje vol wijntjes? Zelfs één glaasje kan je natuurlijke ritme al verstoren. Je voelt je er misschien wel slaperig door, maar je slaap zal veel onrustiger zijn en minder herstellend. Het duurt minstens één uur voor je lichaam één alcoholisch drankje heeft verwerkt. Als je er meerdere drinkt, moeten we je dus al niet meer vertellen dat dit niet zo'n goed idee is. Wat we je wel aanraden? Doorheen de dag je lichaam goed hydrateren en ongeveer een uur voor het slapengaan stoppen met drinken, zodat je niet meer naar het toilet moet in het midden van de nacht. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water, al dan niet aangelengd met het natuurlijke SkinnyLove voor een extra powerboost⁵.
Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken
Vaak moe bij het opstaan? Vanaf nu weet je welke dingen je absoluut moet vermijden om een kwaliteitsvolle nachtrust te krijgen én om helemaal fris wakker te worden.