Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slechte gewoontes

Moeite met slechte gewoontes te doorbreken? Dit is waarom

Slechte gewoontes: we hebben er allemaal wel enkele, of we het nu willen toegeven of niet. Voor de ene is ongezond eten een vanzelfsprekendheid geworden, de andere heeft moeite om zijn smartphone amper vijf minuten aan de kant te laten liggen. Vervolgens maken we ons klaar om deze slechte gewoontes vaarwel te zeggen en rekenen we erop dat we genoeg discipline hebben om hierin te slagen. De realiteit blijkt daarentegen heel vaak anders. Dit is waarom het zo moeilijk is om slechte gewoontes te doorbreken.

We vertrouwen alleen op onze wilskracht

slechte gewoontes Wilskracht, discipline en motivatie is een goede start, maar is zeker niet alles om er een succes van te maken. Regelmatig gaan we ervan uit dat alles van de ene op de andere dag in orde komt. We vertrouwen op onze wilskracht om zomaar ineens onze smartphone een hele dag te kunnen wegleggen of plots geen enkele ongezonde voeding meer aan te raken. Zo werkt het jammer genoeg niet. Een gewoonte is aangeleerd gedrag en omvat handelingen die je na een tijdje onbewust maakt. Die handeling ben je gewoon en je moet er zelfs niet meer over nadenken. Je kan een gewoonte dus niet zomaar van de ene op de andere seconde veranderen, omdat deze nog voorgeprogrammeerd staat in je brein. Probeer daarom stap per stap je doel te bereiken. Probeer eerst al gezonde maaltijden te eten en bijvoorbeeld af en toe nog een zoet tussendoortje te nemen om zo geleidelijk aan helemaal af te bouwen. Of begin met je smartphone weg te leggen voor een uurtje of twee. Zo zal je na een tijdje vanzelf langer zonder kunnen en vooruitgang merken. Gun jezelf de tijd om een nieuwe gewoonte te creëren en de slechte gewoonte aan de kant te duwen.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

De verleiding ligt op de loer

slechte gewoontes Zelfs al ben je goed bezig, dan ga je ongetwijfeld nog steeds overal verleiding tegenkomen die je snel doet opgeven. Wie ongezonde dingen aan de kant wil schuiven en vanaf nu een gezonde levensstijl wil leiden, zal plots overal traktaties voor verjaardagen of gratis proevertjes tegenkomen. Dat zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent om toch terug op te geven. En we weten allemaal dat één proevertje van zoet of zout eten alleen maar zorgt voor meer cravings in nog meer zoet of zout eten. Voor je het weet ben je weer vertrokken en is je gezonde levensstijl slechts een leuke anekdote om af en toe nog eens op te halen. Die verleiding is de grote verantwoordelijke waardoor jouw wilskracht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wees niet te streng voor jezelf als je toch eens een keertje de mist in gegaan bent, maar herpak je wel telkens terug zodat je op de weg richting jouw doel blijft. Iedereen kan het; ook jij.

Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

Lees ook: Zo lukt het je wel om gewoontes te veranderen

Nu je weet waarom het zo moeilijk is om je slechte gewoontes te doorbreken, ga je jezelf meer bewust zijn van de val waar je in kan trappen. Nu ken je ook de zwakke plekken en lukt het je zeker!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"