Zijn deze 4 mythes over menstruatie waar of niet?
1. Je kan niet zwanger worden als je menstrueert
Deze klopt gedeeltelijk. Wanneer de baarmoeder zich voorbereidt op de potentiële innesteling van een bevruchte eicel of een mogelijke zwangerschap, wordt er endometrium of baarmoederslijmvlies aangemaakt om de baarmoederwand extra te beschermen. Als er in die cyclus geen bevruchting van de eicel plaatsvindt, dan daalt de hormoonproductie in de eierstokken. Dat brengt de afbraak van het overtollige baarmoederslijmvlies op gang, wat resulteert in de menstruatie. Het moment dat dit baarmoederslijmvlies wegvalt, is niet het moment in de cyclus waarin je zwanger kan worden. Hier moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt: gezond sperma kan enkele dagen overleven en je cyclus verschilt iedere maand. Dat betekent dat als je seks hebt zonder bescherming, de kans nog steeds bestaat dat de spermacellen het eitje bevruchten. Zeker wanneer je toevallig nét die keer vroeger ovuleert dan normaal. Dan kan je ondanks je menstruatie toch nog zwanger worden.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup
2. Hevige menstruatiepijn is normaal
Dat is het jammer genoeg niet. Dit is een van de mythes over menstruatie die het meest als waarheid beschouwd wordt. Veel vrouwen gaan ervan uit dat het normaal is om tijdens de tijd van de maand af te zien van de buikpijn, maar niets is minder waar. Heb je last van extreme bloedingen, duren je maandstonden langer dan week, ben je altijd extreem vermoeid of kan je tijdens de menstruatie amper je dagelijkse activiteiten uitvoeren? Dan moet je echt eens langs de gynaecoloog passeren voor een grondige check-up. Hevige menstruatiepijn kan wijzen op heel wat gynaecologische aandoeningen waaronder ontstekingen of aandoeningen in de baarmoeder of de eierstokken. Als je echt een bepaalde aandoening hebt, bestaat er altijd het risico dat je op lange termijn onvruchtbaar wordt als je hier niets aan doet. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig langs de gynaecoloog te gaan voor een controle.
Lees ook: 4 signalen die op een te hevige menstruatie wijzen (en waarom je dat moet laten checken!)
3. Je moet elke maand je regels krijgen
Deze is ook fout, maar dat vinden we iets minder erg dan bij de tweede mythe. Zeker wie hormonale anticonceptie gebruikt in de vorm van de pil of een spiraaltje, kan gerust een maandje of meer overslaan wat de menstruatie betreft. Je kan de pil doornemen of het spiraaltje langer laten zitten, zodat je geen last hebt van de menstruatie. Waarom? Omdat het eigenlijk geen echte, natuurlijke bloeding is, maar een kunstmatige versie ervan. Je beïnvloedt je cyclus door het nemen van de pil, wanneer je deze enkele dagen niet neemt, is dat de reden van de bloeding en komt de bloeding niet als gevolg van jouw natuurlijke cyclus. Gebruik je daarentegen geen hormonale anticonceptie? Dan moet je wel elke maand ongesteld worden. Anders is de kans groot dat je zwanger bent. Heb je een menstruatie gemist of ben je over tijd? Probeer dan nog niet meteen te panikeren, maar ga eens langs de huisarts. Er kan altijd een verklaring zoals stress voor zijn.
Lees ook: De pil doornemen: kan het kwaad of niet?
4. Een menstruatie betekent dat je vruchtbaar bent
Deze vierde mythe is jammer genoeg niet waar. Als je elke maand menstrueert, is dat een indicatie van een mogelijke vruchtbaarheid, aangezien dat betekent dat je ovuleert. Ovulatie is een belangrijk ingrediënt om zwanger te worden, maar het is niet alles. Vruchtbaarheid vereist nog net iets meer dan dat. Er kan altijd een reden zijn waarom het niet lukt. Je kan pas voor de volle 100% zeker weten of je vruchtbaar bent wanneer je probeert om kindjes te krijgen. Dat duurt bij de ene persoon ook sowieso langer dan bij de andere, maar dat betekent niet dat het je niet kan lukken. De menstruatie is daar jammer genoeg niet het signaal voor om hier uitsluitsel over te geven.
Lees ook: Dikker tijdens de menstruatie: feit of fabel?
Vanaf nu weet jij alles van deze mythes over menstruatie en kan jij de waarheid gaan verkondigen tegen anderen.