Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
natuurlijk bruin

Natuurlijk bruin dankzij deze 5 belangrijke tips

De lente is weer van start gegaan en de zomer komt stilletjes aan weer in zicht. Rekening houdend met de onvoorspelbare temperaturen in ons landje is het tijd om ons voor te bereiden op bloten-benen-weer (yay!). De zon die ons een mooie bruine kleur geeft, ontbreekt nog even, maar dankzij deze tips zie jij er binnenkort op een gezonde manier natuurlijk bruin uit.

Een bruin kleurtje en de sunkissed zomersproetjes mogen dan mooi zijn, de zon is niet altijd gezond voor de huid. Voor je probeert om een mooie kleur te bekomen, is het belangrijk dat je goed weet hoe je dit op een gezonde en natuurlijke manier doet.

Lees ook: Dit voedingsmiddel is perfect bruikbaar als natuurlijke huidverzorging

1. Gebruik zonnecrème

Ben jij een zonneklopper die een zonnecrème met factor 15 smeert omdat je bang bent dat je anders niet voldoende bruint? We snappen je motief, maar als je een blanke, wittere huid hebt, is dit zowat het slechtste wat je kan doen. Niet alleen diegenen met gevoelige huidjes die vlug verbranden gebruiken best een factor 30 of 50, maar iedereen met een blanke huid. natuurlijk bruin Het idee dat je niet bruint wanneer je jezelf met zonnecrème insmeert, klopt niet. Een zonnecrème is noodzakelijk om de UVB-stralen te filteren en ze minder schadelijk te maken. Een factor 15 volstaat hier niet voor. Een hogere factor filtert de stralen die verantwoordelijk zijn voor verbranding van onze huid. Alleen mensen met een zwarte of donkerbruine huid kunnen wel SPF 15 gebruiken. Denk dus toch maar twee keer na voor je zonder zonnecrème op het strand gaat liggen.

2. Voldoende smeren

natuurlijk bruin Waar je zeker voor moet opletten, is hoe goed je de zonnecrème uitsmeert. Hoe hoger de factor, hoe moeilijker smeerbaar. Dat kan vaak een vals gevoel van veiligheid geven omdat je een dikke laag smeerde. Het is niet omdat je een hogere factor gebruikt en die zonnecrème dikker is dan die met een lagere factor, dat je minder vaak moet smeren. Die zonnecrème vervaagt even vlug als alle andere. Best smeer je om de twee uur. Liever mooi en gezond bruin, toch?

3. Een basiskleur is GEEN bescherming

Hoe vaak heb je vriendinnen al horen zeggen dat "ze geen zonnecrème nodig hebben, want ze zien al een beetje bruin?". Vanaf nu kan jij hen hier corrigeren. Een basiskleurtje beschermt absoluut niet tegen de zon. Het kan nog steeds zorgen voor een verbrande huid of andere schadelijke effecten van de zon. Blijven smeren dus!

4. Bye bye zonnebank

natuurlijk bruin Ga nooit onder de zonnebank. De UV-stralen die daaruit komen zijn minstens even erg als de stralen van de zon zelf. Regelmatig onder de zonnebank gaan verhoogt je kans op huidkanker met maar liefst 75%. Dan kan je beter voor een veilige zelfbruiner gaan of voor zonnen mét zonnecrème op, zonder jezelf in gevaar te brengen. Dat mooie kleurtje van de zonnebank is misschien leuk voor nu, maar in een gezond lichaam oud kunnen worden, is nog veel beter…

5. Beperk het zonnen

Na enkele uren in de vlakke zon te liggen, heeft jouw huid haar limiet wel bereikt. Na verloop van tijd produceert de huid geen melanine meer, waardoor je niet meer bruint. Voor mensen met een normale blanke huid ligt de limiet op 2 of 3 uur. Wie een blekere huid heeft, houdt het zelfs minder lang vol. Een hele dag liggen bakken en braden heeft dus niet echt zin, zo riskeer je alleen maar meer schade door de stralen.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

Dankzij deze 5 tips zie jij natuurlijk bruin zonder jezelf schade aan te brengen. Safety first, zeker wat zonnen betreft!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"