Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
natuurlijk slaapmiddel

Een natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect

We hebben allemaal wel eens een avond waarop we moeilijker in slaap vallen dan gewoonlijk. Wanneer dit patroon zich enkele dagen na elkaar herhaalt, willen we hier natuurlijk snel verandering in brengen. Een natuurlijk slaapmiddel heeft daarbij onze voorkeur. En daarvoor hebben wij goed nieuws voor jou, want deze ontspannende activiteit zendt jou voor je het weet naar dromenland.

Een ontspannend bad

Neem jij af en toe wel eens een bad om 's avonds voor het slapengaan helemaal te ontspannen en de stress van de werkdag letterlijk van je af te spoelen? Dan is de kans groot dat jij beter in slaap valt! Een bad nemen is meer dan alleen maar een me-time momentje, het is eveneens een perfect natuurlijk slaapmiddel. Tenminste, als je op het juiste tijdstip een bad neemt. Lees ook: Wat?! Is een warm bad net zo effectief en gezond als sporten?

Biologisch ritme

lachen gezondheid Door een bad te nemen stimuleer je jouw lichaamstemperatuur en daarmee ook hoe vlot je in slaap valt. Hoe dat komt? De cyclus van je lichaamstemperatuur leidt je slaapcyclus en bijgevolg je biologisch ritme. Die twee factoren zijn belangrijk bij het in slaap vallen en je kan ze allebei beïnvloeden door een bad te nemen op het juiste tijdstip. Dat maakt het tot kandidaat voor een ideaal natuurlijk slaapmiddel. Hoe die twee factoren dan met elkaar verbonden zijn? Ten eerste heeft de lichaamstemperatuur en wanneer je in slaap valt te maken met ons biologisch ritme. Dat ritme is eigenlijk ons slaap-waakritme of het circadiaan ritme. Dat houdt de cyclus van 24 uur in die je lichamelijke activiteit doorloopt op een dag. De tijd van die 'klok' wordt bepaald in de hypothalamus van de hersenen, waar het veel biologische processen zoals slaap en waakzaamheid beïnvloedt. Die biologische klok kan je zelf een beetje leiden, door vlak voor het slapengaan ontspannende activiteiten te ondernemen en zo je lichaam al een beetje in slaapmodus te brengen. Eén van die activiteiten is dus het beïnvloeden van je lichaamstemperatuur door het nemen van een bad.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het slaaphormoon melatonine

Wat is het ideale tijdstip?

benen scheren Uit een wetenschappelijk onderzoek waarbij maar liefst 5322 onderzoeken naar het verband tussen lichaamstemperatuur, het biologische ritme en slaap bestudeerd werden, bleek dat de optimale temperatuur van het badwater zelf ongeveer tussen 40 en 43 graden ligt. Die temperatuur van het water brengt jouw lichaamstemperatuur op een niveau dat je sneller in slaap doet vallen. Het ideale tijdstip om een bad te nemen is dan ongeveer 1 à 2 uur voor je gaat slapen. Op die manier stimuleert het warme water het thermoregulatiesysteem van je lichaam, waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Als je dit ongeveer 1 à 2 uur voor je gaat slapen doet, dan heeft je lichaam ondertussen voldoende tijd om weer af te koelen en zo op de ideale lichaamstemperatuur om te slapen te komen. Dat kan het hele in-slaap-val-proces met gemiddeld 15 minuten versnellen.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo kom je de dag makkelijk door

Ontspannend slaapritueel

natuurlijk slaapmiddel Probeer in de resterende tijd tussen wanneer je uit bad komt en wanneer je in je bed kruipt zoveel mogelijk schermen van je laptop of je smartphone te vermijden, zodat je geest eveneens tot rust komt. Lees bijvoorbeeld een boek om die laatste restanten stress uit je lichaam te doen verdwijnen. Daarnaast kan je tijdens dat je aan het lezen bent, genieten van een natuurlijk drankje zoals SleepDust, om de vlotheid waarmee je in slaap valt nog extra te stimuleren. Drink dit ongeveer een halfuur voor het slapengaan en je zal zien dat die zoete dromen niet lang wegblijven.

Lees ook: Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen Vanaf nu heb je dus het perfecte excuus om 's avonds uitgebreid van een bad te genieten: het is een perfect natuurlijk slaapmiddel.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"