Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
natuurlijke geraffineerde suiker

Wat is het verschil tussen natuurlijke en geraffineerde suikers?

Je wist het misschien niet, maar er zijn tientallen verschillende soorten suiker. Bloemsuiker, kristalsuiker, rietsuiker, kandijsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, fruitsuikers, ... Je kan al die soorten suiker opdelen in twee hoofdcategorieën: natuurlijke en geraffineerde suikers. Ken jij het verschil? En welke soort suikers kan je best vermijden? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wat zijn geraffineerde suikers?

natuurlijke geraffineerde suikers Onder geraffineerde suikers verstaan we bv. kristalsuiker, rietsuiker en bloemsuiker. Dit type suikers zijn afkomstig van suikerbieten. Via een zuiveringsproces in een fabriek filteren machines mineralen en vitaminen uit het sap van de suikerbiet, tot er pure suiker overblijft. Dat zuiveringsproces heet raffineren. Die geraffineerde suikers leveren je lichaam dan wel energie op (in de vorm van snelle koolhydraten), maar er zitten geen bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam in. Geraffineerde suikers staan daarom ook bekend als 'lege suikers'. Je lichaam neemt die koolhydraten heel snel op, en zal snel een stijgende bloedsuikerspiegel en energiepiek ervaren, maar omdat er niet veel voedingsstoffen inzitten, heeft je lichaam hier niets aan. Daardoor ervaar je weer even snel een energiedip en zal je lichaam om méér suiker vragen om zo de bloedsuikerspiegel opnieuw te stabiliseren.Dit type koolhydraten vind je terug in voorverpakte voeding zoals kant-en-klare maaltijden en in ongezonde voeding zoals koeken, chips en andere snoepvarianten. Je spijsvertering verloopt veel langzamer wanneer je dit soort voedingsmiddelen consumeert. Dat komt omdat geraffineerde suikers moeilijk af te breken en te verteren zijn. Een vlottere spijsvertering? Die krijg je door te focussen op voeding met voldoende vezels, vitaminen en mineralen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door natuurlijke suikers die je terugvindt in groenten, fruit en andere natuurlijke voeding.

Wat zijn natuurlijke suikers?

natuurlijke geraffineerde suikers Natuurlijke suikers vind je in voedingsmiddelen waarbij de voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) niet uit het product gefilterd zijn, zoals het geval is bij de geraffineerde suikers. Deze suikers zijn niet 'leeg', omdat ze die voedingsstoffen nog steeds in zich dragen. Natuurlijke suikers blijven suikers, maar ze zijn beter verteerbaar door je lichaam, net omdat ze natuurlijk zijn. Deze suikers vind je terug in verse groenten en in vers fruit. Hou het echter bij fruit in zijn pure vorm, want palmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn zeker geen gezondere vervanging voor geraffineerde suikers. Laat je niet misleiden door deze stiekeme dikmakers.

Welke suiker is het best voor je lichaam?

Suiker blijft suiker, maar je lichaam heeft deze voedingscategorie zeker nodig. Het grootste verschil ligt erin dat natuurlijke suikers onbewerkte voedingsmiddelen zijn die meerdere voedingsstoffen in zich dragen en daardoor beter verteerbaar zijn, waar bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde suikers een negatievere impact op je lichaam en je gezondheid hebben. Groenten en fruit bevatten naast fructose en glucose ook vezels, vitaminen en mineralen die goed zijn voor een optimale spijsvertering en een actief metabolisme. Dat geldt wel alleen voor vers fruit, dus niet voor smoothies en fruitsap.

De kracht van de ingrediënten

Het is de kracht van de natuur die je de suikers schenkt waar je lichamelijk echt iets mee bent. Daar zet SkinnyLove met het volledige assortiment heel hard op in. SkinnyLove bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals gember, kurkuma, matcha groene thee en fruitvezels. Zo krijg je samen met jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water extra vitaminen, mineralen en vezels binnen, die je altijd kan gebruiken. Daarnaast zijn er SkinnyLove spreads en bars beschikbaar, die geen toegevoegde suikers of andere verdikkingsmiddelen bevatten. Dat zorgt ervoor dat je jezelf slank kan smullen, zonder schuldgevoel.

Lees ook: Gezond afvallen en nooit meer diëten? Zo lukt dat écht

Kies voor zo natuurlijk mogelijke voeding om je lichamelijke balans te herstellen. Nood aan nog meer healthy tips en tricks? Die lees je in Alains boek Funky Skinny Food, waarin hij zijn hele gezondheidsvisie voor jou op een rijtje zet. Voor verdere vragen en de nodige motivatie kan je altijd terecht bij het SkinnyLove-team.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo