Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
natuurlijke oplossing voor stress

Een natuurlijke oplossing tegen stress? Deze 5 voedingsmiddelen helpen jou er vanaf!

We hebben allemaal wel eens last van stress of maken ons allemaal af en toe zorgen over van alles en nog wat. Zeker in coronatijden kan een onrustig gevoel overheersen. Toch is het zowel voor je weerstand als voor je gemoedsrust niet optimaal als je voortdurend gestresseerd rondloopt. Heb je het gevoel dat je niet meer kan ontspannen? Dan hebben wij hier voor jou een natuurlijke oplossing tegen stress. En je gaat er blij mee zijn, aangezien de oplossing met eten te maken heeft!

Lichamelijk stressalarm

natuurlijke oplossing tegen stress Stressgevoelens verstoren je hormonenbalans. Die hormonen zijn belangrijk voor onder andere je immuunsysteem en je gewicht. Heb je stress? Dan gaat in je lichaam ergens een alarm af, met als gevolg een serieuze hormonenreactie. Dat heeft alles te maken met het vecht- en vluchtmechanisme dat vroeger noodzakelijk was voor onze voorouders om te overleven. Vandaag veroorzaakt stress eenzelfde reactie in ons lichaam, ook al zijn die gevoelens afkomstig van totaal andere situaties dan in de prehistorie. Wat er exact gebeurt? Je lichaam voelt stress en maakt extra adrenaline aan. Daardoor spannen je spieren aan, stijgt je bloeddruk en hartslag en wordt je ademhaling oppervlakkiger. Je spijsvertering geraakt verstoord en je zal sneller zweten, omdat je lichaam zo probeert je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Ook het cortisolniveau in je lichaam stijgt, dat is het stresshormoon bij uitstek. Dit doet je bloedsuikerspiegel snel stijgen en vervolgens weer snel dalen en beïnvloed je metabolisme. Een lichaam onder stress heeft namelijk automatisch de neiging om meer brandstof te willen om te kunnen overleven. Daardoor krijg je ook honger, wat één van de verklaringen kan zijn van emotioneel stresseten.

De impact van stress op immuunsysteem

natuurlijke oplossing voor stress Het effect van stress op je immuunsysteem en algemene gezondheid valt hierdoor niet te onderschatten. Hoe iemand zich voelt en de gedachten die iemand heeft, beïnvloeden de weerbaarheid van het lichaam meer dan je denkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat wie gevoelens van angst, verdriet of boosheid vertoont in het algemeen een slechter immuunsysteem heeft dan mensen met gevoelens van blijheid, compassie of zorgzaamheid. Wanneer de cortisollevels in je lichaam hoog blijven, geraakt je lichaam niet meer voldoende uitgerust, wat je immuunsysteem verzwakt en kwetsbaar maakt. Je lichaam gaat namelijk in overlevingsmodus. Daardoor neem je minder vlot voedingsstoffen op, slaap je slechter en word je sneller ziek. Factoren die op hun beurt allemaal het stressniveau nog eens verhogen. Dat is waarom ontspannen, gezond eten en voldoende slaap zo belangrijk zijn voor het lichaam! Deze voedingsmiddelen zijn stuk voor stuk een natuurlijke oplossing tegen stress die je kunnen helpen je balans te herstellen:

1. Kurkuma

natuurlijke oplossing tegen stress Het wondermiddeltje kurkuma toevoegen aan een maaltijd of aan een drankje doet wonderen. De geelwortel bevordert namelijk de productie van de twee gelukshormonen serotonine en dopamine. Twee hormonen die happy feelings veroorzaken en gevoelens van stress of angst kunnen verminderen. Het actieve bestanddeel curcumine maakt de specerij tot een natuurlijke oplossing tegen stress. Aangezien kurkuma eveneens ontstekingsremmend werkt, is het een toppertje voor je immuunsysteem. Kurkuma met bloemkool is een aanrader voor voeding. Wil je liever op een andere manier van de gezondheidsvoordelen van kurkuma genieten? Je vindt dit topingrediënt terug in SkinnyLove en in de XYZ-booster. De kurkuma in combinatie met de andere ingrediënten in SkinnyLove helpt je jouw zoete stresscravings tegen te gaan. In de XYZ-booster versterken onder andere ginseng, tijm en salie de werking van kurkuma, waardoor de kurkuma hier je immuunsysteem kan versterken.

2. Pure chocolade

natuurlijke oplossing tegen stress Eentje dat de chocoholics ongetwijfeld graag in het lijstje zien staan! Het is wetenschappelijk bewezen dat pure chocolade stress kan verminderen. Dat chocolade ons gelukkig maakt, dat wisten we natuurlijk al. Maar hoe komt dit nu juist? Pure chocolade heeft een kalmerend effect door de flavonoïden die je erin terugvindt. Deze stimuleren de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de aanmaak van het gelukshormoon serotonine stimuleert. Hierdoor voel je jezelf instant beter, wat je stresslevel reduceert en je lichaam meer in balans brengt. Wil je zonder schuldgevoel genieten van chocolade? Probeer dan onze hongerstillende SkinnyLove brownie en SkinnyLove chocopasta! Op die manier smul je jezelf slank met je favoriete snack!

3. Citrusvruchten

natuurlijke oplossing voor stress Wist je dat je in heel stressvolle situaties meer vitamine C in je lichaam gebruikt? Dat is niet zo goed, omdat je vitamine C net nodig hebt om je immuunsysteem sterker te maken. Daarom is het belangrijk om tijdens stressvolle periodes je vitamine C-gehalte zeker goed aan te vullen. Hoe je dat doet? Kies voor citrusvruchten zoals appelsien, pompelmoes, mandarijn en citroen. Ook Rode paprika is een goede bron van vitamine C en dus een zeer geschikte groente om je vitamientjes aan te vullen. Graag nog een extra boost vitamine C? Drink dan zeker de XYZ-booster van SkinnyLove. Deze is een bron van vitamine C, onder andere door citroen en mandarijn! Ideaal dus om de vitamine je immuunsysteem⁴ te laten versterken.

4. Groene bladgroenten

boerenkool Zoals eerder vermeld spannen je spieren zich door het hormoon adrenaline extra aan in stressvolle situaties. Daardoor verbruikt je lichaam heel snel veel magnesium. Dit mineraal heb je nodig om je spieren en botten gezond te houden én om je zenuwen te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort is daar een logisch mogelijk tekort van. Hoe je dat op een natuurlijke manier weer kan aanvullen? Door groene bladgroenten te ten! Zet spinazie, boerenkool, ijsbergsla, rucola en broccoli dus al maar zeker op je boodschappenlijstje voor de komende dagen!

5. Matcha groene thee

verschil tussen matcha en gewone groene thee Het lijstje sluiten we af met matcha groene thee! Een topper vol antioxidanten. Matcha groene thee bevat heel veel polyfenolen, flavonoïden, catechinen en aminozuren. Allemaal moeilijke termen waarvan de werking gelukkiger makkelijker te beschrijven valt: ze helpen stress verminderen, jippie! In SkinnyLove¹ vind je matcha groene thee terug en we hebben ook een heerlijke SkinnyLove matchaspread. Zo heb je dubbel zoveel kans om via dit ingrediënt je lichaam te beschermen tegen stress! You're welcome.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo