Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
neusademhaling

Is neusademhaling beter dan mondademhaling?

Heb je ooit al eens nagedacht over je ademhaling? Adem je door je neus of door je mond? Als je daar nog nooit eerder op hebt gelet, dan is het nu het ideale moment om je ademhaling onder de loep te nemen. Er is namelijk meer verschil tussen neusademhaling en mondademhaling dan je denkt. Dit is waarom neusademhaling beter en gezonder is dan mondademhaling.

Meer over ademhaling

zenuwen tegengaan Ook al is ademen iets wat we onbewust doen, het zorgt er wel voor dat we blijven leven. Daarnaast is de ademhaling essentieel om jezelf zowel fysiek als mentaal goed te voelen. Als je een snelle en oppervlakkige ademhaling hebt, dan voel je meestal paniek en opgejaagdheid door je lichaam gaan. Een rustige ademhaling stimuleert daarentegen een kalm en rustig gevoel. Een goede ademhaling stuurt voldoende zuurstof naar ons brein en is daardoor belangrijk voor het lichamelijk en mentaal functioneren. Je kan op twee verschillende manieren ademhalen: door de mond of door de neus. Het verschil tussen mond- en neusademhaling is even simpel als je denkt. Bij neusademhaling adem je volledig door de neus en bij mondademhaling adem je volledig door de mond. Van nature uit is de neusademhaling de manier waarop we ademhalen. Ademen door de mond is iets dat we leren in momenten van bijvoorbeeld stress. Nochtans is ademen door de mond nadelig voor de gezondheid.

Lees ook: Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam

1. Neusademhaling bevordert buikademhaling

neusademhaling Wanneer we rustig ademhalen door onze buik, dan zijn we rustig en kalm. Een oppervlakkige en paniekerige ademhaling zit hoger in de borst, wat het stressgehalte verhoogt. Door een oppervlakkige ademhaling kunnen we niet de volledige capaciteit van de longen benutten, waardoor we minder goed ademen en minder vlot zuurstof in ons lichaam verspreiden. Mondademhaling zorgt doorgaans voor een hogere ademhaling in de borst, waar neusademhaling de buikademhaling en het kalme gevoel bevordert.

2. Filter van de lucht

De binnenkant van onze neus is meestal niet het lichaamsdeel dat we van dichtbij bestuderen. Toch is het interessant om te weten hoe onze neus in elkaar zit en welke deeltjes juist bijdragen aan een vlotte ademhaling. Binnen in de neusgaten vind je allerlei kleine haartjes terug. Wanneer je door je neus ademt, dan beweegt de lucht zich langs die neushaartjes. Deze filteren en bevochtigen de lucht, waardoor bijvoorbeeld vrije radicalen en andere schadelijke deeltjes eruit gefilterd worden. Die neushaartjes zijn een beetje het immuunsysteem van de neus. Als je daarentegen die lucht inademt via je mond, is er geen filter die de deeltjes eruit haalt.

3. Productie van stikstofmonoxide

Een neusademhaling leidt via de sinussen tot de productie van stikstofmonoxide. Die stikstofmonoxide laat het de bloedvaten toe zich te ontspannen en te verbreden, wat op zijn beurt een vlottere bloedsomloop veroorzaakt. Een vlottere bloedsomloop stimuleert dan weer een rustig en kalm gevoel.

4. Minder stress

verschil angstaanval paniekaanval Hoewel heel wat maatregelen tegen stress vermelden dat je in moet ademen door de neus en uit moet ademen via je mond, helpt toch vooral een vlotte neusademhaling om het stressgehalte te verlagen. Dat komt door het eerder aangehaalde puntje, waarbij de neusademhaling de buikademhaling bevordert. Dit verlaagt de ademhalingsfrequentie, de hartslag, de bloeddruk en de spierspanning, waardoor je hele lichaam zich kan ontspannen en er minder sprake is van stress of een opgejaagd gevoel.

Lees ook: Spanning in je lichaam verdwijnt dankzij deze handige anti-stressoefeningen

Als je aandachtig oplet kan je makkelijk achterhalen welke ademhaling jij nu eigenlijk het meest hanteert. Probeer je er bewust van te worden en een eventuele mondademhaling aan te passen naar een neusademhaling.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo