Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eten voor sporten

Dit mag je NOOIT eten voor het sporten

Het type eten dat we hieronder beschrijven is gezond, maar niet voor het sporten. Door hun samenstelling kunnen ze zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, die je niet zou krijgen als je stil blijft zitten, bij computerwerk bijvoorbeeld.

Voor je gaat sporten eet je het best een lichte snack met eiwitten, zoals bijvoorbeeld een cracker met slanke tomatensaus en een schijfje kalkoen of kip. Een klein bordje boekweitpasta met kipfilet of tofu kan ook. Als je maar wegblijft van de volgende gezonde lekkernijen. Houd ze lekker voor achteraf. Na het sporten heb je sowieso honger en smaken ze dubbel zo lekker!

1. Groene bladgroenten

Voor een doordeweekse lunch of avondmaal is er absoluut niks mis met een (vegetarische) schotel met boerenkool, broccoli of spinazie. Toch sla je ze liever over voor je je in het zweet werkt. Groene bladgroenten zitten vol vezels die je maag kunnen laten opzwellen als je beweegt. Wil je toch vitaminen toevoegen aan je eten voor je gaat sporten? Kies liever voor een halve zoete aardappel, of fruit. Het kan normaal geen kwaad om rauwe groenten te eten (ze zijn zelfs erg goed voor je kauwbehoefte), maar in de uren voor de inspanning zijn gekookte groenten veel lichter verteerbaar.

2. Rauwe zaadjes

Niet voor niets steken we op onze gezondheidsblog de loftrompet af over pompoen-of zonnebloemzaadjes. Ze zitten boordevol voordelen en ze stillen je honger. Toch zijn ze voor een sportsessie af te raden. Ze verhogen namelijk het risico op een opgezwollen maag en darmkrampen tijdens het joggen of fitnessen. Hoe dat komt? Ze bevatten (goede) vetzuren, maar zijn ook rijk aan vezels. Door de combinatie van die 2 kunnen ze zwaar op de maag liggen.

3. Sportdrankjes

Sportdrankjes zijn-zeker gezien hun calorieën- wel degelijk eten in vloeibare vorm. Sportdrankjes dragen de claim vol vitamines te zitten, maar die wegen jammer genoeg niet op tegen de suikers die erin zitten! Zelfs de elektrolyten die ze bevatten zijn verwaarloosbaar in vergelijking met die verborgen zoetmiddelen. Een veiliger alternatief? Versgeperst tomatensap. Zo ben je zeker dat er weinig zout in zit. Beperk je tot een snuifje 'Fleur de sel' of kruidenzout om smaak toe te voegen. Tot slot nog even melden dat spicy, hete snacks uit den boze zijn. Alle sterk gekruide etenswaren vergen heel wat van je maag en kunnen zorgen voor zure oprispingen. Hoe dichter je bij je sportmoment komt, hoe minder je trouwens mag verorberen. Logisch toch? Neem dus je laatste echte maaltijd 3 tot 4 uur vooraf, en een lichte snack 1 tot 2 uur voor het sporten. Vlak voor je naar het park of gymzaal gaat is alleen nog water toegelaten!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"