Zijn gebroken nagels zoiets als ladderende kousen: iets waar we met de beste wil van de wereld niet tegenop kunnen? Think again. Voor de kousen moeten we boze brieven schrijven naar de fabrikant, maar ons lichaam kunnen we van kop tot teen beter verzorgen, vanbinnen en vanbuiten. Dus ook die lastige, brekende nagels:
Hoe worden nagels broos?
Broze nagels ontstaan meestal door een beschadiging van de nagelplaat of oppervlak van de nagel. Ze kunnen ontstaan door contact et afwaswater, nagellak-removers en andere chemische middelen. Ook een evenwichtige voeding speelt een sleutelrol. Echt brokkelige, weke en vergeelde nagels kunnen wijzen op een traag werkende schildklier, een verstoorde nierfunctie, osteoporose of diabetes. Ook eczeem of psoriasis kunnen zorgen voor broze nagels. Heb je dus meer dan enkele keren per maand last van gebroken nagels, raadplaag dan zeker een arts. Evenwichtig eten met voldoende vitamine A, B, C en silicium is niet alleen belangrijk voor je nagels, maar ook voor je haar.
Lees dit artikel en ontdek hoe je de aanmaak van keratine kan stimuleren.
Jouw 3-stappenplan voor sterke nagels
1 of 5 mensen ondervindt wel eens hinder van gebroken nagels, vrouwen meer dan mannen. Behandel je nagels met zachtheid en liefde. Het onderstaande stappenplan haalt meer uit dan het nemen van supplementen, als je het ten minste combineert met een gezonde voeding. Voor nog meer nageltips, raden we je het volgende artikel aan:
Mooie en sterke nagels in 3 eenvoudige stappen.
1. Schoonmaken
Maak de nagels eerst goed schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld citroensap, een tip uit grootmoeders tijd. Hiermee verwijder je gemakkelijk achtergebleven vuil en vet, en worden ook je nagelrandjes witter. Deze stap, zou je net zoals de trend het wil voor ons kapsel, de
precleansing kunnen noemen.
2. Badje
Sprenkel enkele druppeltjes olijfolie en een speciale nagelolie in lauwwarm water met olijfolie of een speciale nagelolie. Laat de nagels ongeveer vijf tot tien minuten weken. Droog de nagels daarna goed af.
3. Mini-massage
Masseer de nagels vervolgens in met een herstellende nagelcrème of -olie. Ingrediënten die hierbij heel belangrijk zijn, zijn vitamine E en keratine. Gebruik je liever olie? Kies een voedende olie, zoals arganolie. Die werkt ook nog eens schimmelwerend.
Mijd boosdoeners
Zoals gezegd mijd je best alle factoren die kunnen zorgen voor een verweking van het nagelbed. Koop dus toch maar die afwashandschoenen! Maar dat niet alleen. Heb je groene vingers of doe je klusjes, draag dan altijd katoenen handschoenen onder je rubberen exemplaren. Zo voorkom je wrijving en blijven je nagels goed beschermd. Tot slot: kunstnagels zijn creatief, maar eigenlijk uit den boze. Onder kunstnagels ontstaat een te hoge vochtophoping tussen de cellen van de nagelplaat, wat makkelijker voor gebroken nagels zorgt.