Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
citroenschil voordelen

Nooit meer weggooien: dit afslankhulpje is altijd welkom

Als je houdt van citroen, zal je hier dol op zijn: citroenschil bevat nog 10 x meer voordelen! De zeste van citroen is niet alleen een lekkere smaakmaker, maar ook nog eens supergezond. We stippen wel al van bij het begin een belangrijke voorwaarde aan: koop je citroen bio, dan ben je zeker dat de schil geen giftige stoffen bevat. Hier een kort lijstje met voordelen van citroenschil:

1. Pectine tegen slechte cholesterol

Pectine is een stof die we vinden in de harde deeltjes van fruit, dus meestal in de schil. Het werd oorspronkelijk vaak gebruikt om jam te maken. Tegenwoordig gebruiken we vaak geleisuiker. Hoe dan ook is pectine, samen met de flavonoïden in de schil, heel doeltreffend om bloedvaatjes te ontstoppen en te voorkomen dat ze dichtslibben met slechte cholesterol (LDL).

2. Anti-verkoudheid

Een thee citroen kan je soms heel letterlijk nemen. Sommige mensen trekken thee met alleen de vrucht en de schillen. De schillen zorgen er namelijk voor dat er nog 5 x meer vitamines in je warme troost terechtkomen. Heb jij het toch liever iets straffer? Voor je eigen 'citron chaud' met een twist neem je een aardappelmesje of een dunschiller en rasp je de schil van een goed geboende biocitroen. Neem heet water en voeg daaraan een schepje hoogwaardig gemberpoeder, aangevuld met het pure sap van de citroen. Drink het hele jaar door vaak een thee citroen, of fris water met citroen en zeste. Het doet wonderen om je huid te ontgiften. Wil je nog meer doen voor een mooie huid? Een SkinnyLove-kuur is niet alleen een cadeautje aan jezelf om een gezond gewicht te behouden, maar ook je huid vaart wel bij de zuiverende ingrediënten van het spicy drankje.

3. Goed voor je botten én je hart

citroenschil voordelenAls je dagelijks een beetje citroensap en wat geraspte schil over ander fruit sprenkelt, krijg je een extra dosis potassium binnen. Dit mineraal is erg gezond voor het hart. Van alle mineralen en vitamines is de schil het rijkst aan calcium en vitamine C, die je nodig hebt voor een sterk beenderstelsel.

 

4. Het verjaagt een opgeblazen gevoel

Een beetje geraspte schil over je rauwkost kan helpen om de vorming van darmgassen tegen te gaan en het verjaagt een opgeblazen gevoel.

5. Vetverbrander van formaat

Dankzij zijn sterk ontgiftende werking houdt citroenschil niet alleen je lever schoon, maar helpt het ook komaf maken met slechte toxines en vetophopingen in het lichaam. Net als citroen is de schil een geschikte vetverbrander. De schil helpt je trouwens nog iets meer om een slanke lijn te bewaren, dankzij de pectine in de schil. Dit stofje geeft een verzadigd gevoel en is daarom een perfecte eetlustremmer.

Hoe gebruik je citroenschillen?

Je kunt wat geraspte citroenschil sprenkelen over je salade, boekweitnoedels, slanke sausjes, kip met gember, visgerechten... de mogelijkheden zijn eindeloos. Net als citroen zelf brengt de schil de smaak van je schotels beter tot zijn recht. Echt ecologisch leven betekent in wezen dat je zo weinig mogelijk weggooit. In tegendeel: met wat je anders zou elimineren, maak je iets mooiers. In het geval van citroenschillen is dat zeker zo. De pittige schil zit vol gezondheidsvoordelen, smaakt lekker en geeft een prachtig getinte toets aan je gerechtjes. Smakelijk!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"