Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
werking van de pil

Oei! Dit fruit beïnvloedt de effectieve werking van de pil

Wie de pil als anticonceptiemiddel gebruikt, kan sommige fruitsoorten blijkbaar beter vermijden. Specifiek de citrusvruchten kunnen de effectieve werking van jouw pil tegengaan. Uhm, waarom weten we dit nu pas? We willen je zeker niet bang maken, het is niet dat de pil helemaal niét meer werkt, maar hier willen we precies toch even het fijne van weten. Dit fruit beïnvloedt de werking van de pil.
stoppen met de pil Alsof het nog niet stresserend genoeg is om elke dag te denken aan het innemen van de pil, blijkt er ook nog bepaald voedsel te zijn dat de werking van de pil vermindert. Daardoor ben je dus minder goed beschermd tegen zwanger worden dan je denkt. Wie regelmatig grapefruit of pompelmoes eet, geniet van heel wat gezondheidsvoordelen. De tropische citrusvrucht met de zoetzure smaak verlaagt onder andere het risico op osteoporose, geeft je een sterkere weerstand, zorgt voor een gezonder hart en doet het cijfer op je weegschaal vlotter dalen. Toch is er een nadeel: het beïnvloedt de werking van de pil.

Opnemen van werkzame stoffen

De citrusvrucht en het sap dat erin zit zorgen ervoor dat het niveau van CYP3A in je lichaam verlaagt. CYP-wat? Dat is een enzym dat ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen in je lichaam worden omgezet. Aangezien je pil kunstmatige hormonen bevat, heeft dat niveau een invloed op hoe die hormonen in je lichaam worden opgenomen. Wanneer er minder CYP3A aanwezig is, neemt jouw lichaam die werkzame stoffen uit de pil minder goed op, waardoor deze minder effect hebben. Toch is hier een belangrijke nuance nodig. Het gaat hier namelijk over de bijwerkingen van de pil. Het enzym CYP3A speelt een rol bij de afbraak van heel wat geneesmiddelen. Het effect is dus niet alleen merkbaar op de anticonceptiepil. Wanneer dit enzym minder goed werkt, gaat het medicijn zich ophopen in je lichaam. Hierdoor is er een grotere kans op bijwerkingen. Dat is de reden waarom een pompelmoes ook invloed heeft op bepaalde geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers of slaap- en kalmeringsmiddelen. Net zoals bij die geneesmiddelen, gaat het hier dus over de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Het kan ervoor zorgen dat je borsten pijnlijker worden en dat het menstruatiebloed dikker wordt.

Bijwerkingen

tussendoortjes gezond Naast de grapefruit moet je ook oppassen voor sinaasappels en limoenen. Dit betekent natuurlijk niet dat je deze citrusvruchten nooit meer kan eten, maar het is wel goed om te weten dat ze dit effect hebben. Je kan altijd je arts raadplegen als je hier meer informatie over wil.

Lees ook: 6 effectieve manieren om citroen als mooimaker te gebruiken

Wist jij al dat dit fruit een invloed had op de werking van de pil?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"