Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
oestrogeen

Oestrogeen heeft dit verrassende effect op de gezondheid van ons brein

Wanneer je hormoonbalans niet goed zit, heeft dat heel wat lichamelijke gevolgen. Zo kan je door een disbalans van bepaalde hormonen bijvoorbeeld makkelijker bijkomen. Toch hebben hormonen eveneens een grote invloed op het functioneren van je brein. Oestrogeen is er daar eentje van met een grote impact. Dit verrassende effect heeft oestrogeen op de gezondheid van ons brein.

Disbalans

oestrogeen Oestrogeen is een verzamelterm voor 'vrouwelijke' hormonen zoals estriol, estradiol en estron. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwen vanaf de puberteit. Net zoals vrouwen het 'mannelijke' hormoon testosteron in hun lichaam hebben, hebben mannen het hormoon eveneens in hun bloed. De hoeveelheid oestrogeen blijkt nu een grote impact te hebben op enkele aspecten van onze mentale gezondheid. Wanneer ons hormoonniveau helemaal uit balans is en het oestrogeengehalte totaal niet is wat het moet zijn, kan dit slecht nieuws betekenen.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

Gezondheid van je brein

oestrogeen Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat te weinig oestrogeen belangrijke gevolgen heeft voor twee centrale breinfuncties. Het gaat hier over het geheugen en de groei van hersencelverbindingen. Wanneer de productie van het hormoon om een of andere manier geblokkeerd wordt, veroorzaakt dit chaos op verschillende mentale niveaus. Op ruimtelijk niveau beïnvloedt het hoe je ergens kan geraken, verder kan je minder goed inschatten wanneer je in een gevaarlijke situatie terechtkomt en je kan ook moeilijker vormen of groottes van elkaar onderscheiden. Toch weten we allemaal dat oestrogeen niet alleen ons brein, maar ook ons lichaam affecteert. Een disbalans van oestrogeen leidt bij vrouwen tijdens de menstruatie tot het vasthouden van meer vocht, met een opgeblazen buik en gewichtstoename als gevolg. De disbalans van oestrogeen tijdens die periode van de maand, zorgt eveneens voor emoties all over the place. Die nadelen gaan gelukkig weer weg eens de menstruatie voorbij is.

Lees ook: 4 effectieve tips om je geheugen te trainen voor later

Vet opslaan

oestrogeen Als je voornamelijk lichaamsvet opslaat op je bovenbenen en je billen wanneer je bijkomt, dan is de kans groot dat oestrogeen het overheersende hormoon in je lichaam is. Dat betekent dat je lichaam oestrogeen niet afvoert zoals het hoort of dat een teveel aan koolhydraten ervoor zorgt dat er meer oestrogeen in het lichaam aanwezig is dan je nodig hebt. Bovendien hebben mensen met meer vet automatisch meer oestrogeen in hun lichaam, omdat vetcellen zelf oestrogeen afscheiden. Als je jouw oestrogeengehalte op een natuurlijke manier in balans wil brengen, kan een gezondere levensstijl wonderen verrichten. Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, radijzen of koolrabi zijn bijvoorbeeld ideaal om oestrogeen af te voeren. Verder helpt voldoende bewegen en zo weinig mogelijk zuivel, suiker en alcohol consumeren. Alles voor een gezonde lichaam en een gezonde geest, toch?

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

Een disbalans in je oestrogeengehalte beïnvloedt de gezondheid van ons brein dus op een slechte manier. Denk je dat je hormonen niet in balans zijn? Raadpleeg dan je huisarts om zeker te zijn.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo