Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
omgaan met rouwen

Omgaan met rouwen dankzij deze 3 nuttige tips (en hoe je best iemand ondersteunt)

Iemand verliezen is nooit makkelijk. Er zijn enorm veel mensen die de laatste maanden van het jaar vol gezellige feesten het liefst willen overslaan, omdat er belangrijke personen niet meer bij zijn. Minstens even moeilijk als zelf iemand verliezen, is iemand die je kent goed ondersteunen om met een verlies om te gaan. Deze drie tips kunnen je helpen omgaan met rouwen en anderen ondersteunen. Al zal het nooit makkelijker worden.

Wat te zeggen wanneer woorden tekort schieten?

omgaan met rouwenDe ene is beter met woorden dan de andere, maar wat omgaan met rouwen betreft, schieten woorden vaak tekort. Het steunen van iemand in een rouwproces blijft lastig, zelfs wanneer je er zelf al eens bent doorgegaan. Woorden zoals “het komt wel goed” of “het wordt beter na een tijd” zijn goedbedoeld advies, maar maken eigenlijk niet veel verschil uit voor de andere persoon. Zelfs mensen in de mantelzorg of in de medische sector vinden het nog steeds moeilijk om de juiste woorden bij een overlijden naar boven te halen. Je wil oprecht je steun betuigen, maar hoe doe je dat dan eigenlijk? Wel, daar bestaat jammer genoeg geen vast stramien voor. Het beste wat je kan doen voor iemand die moet leren omgaan met rouwen? Dat je er voor die andere persoon bent en dat je altijd wil luisteren. Dan stel je jezelf open en laat je zien dat je er voor die persoon wil zijn, in goede en in slechte tijden. Focus vooral op wat de andere te zeggen heeft en luister. Dát maakt het verschil. Net zoals deze drie tips om iemand te steunen bij het rouwen:

1. Maak tijd

omgaan met rouwenHet heeft geen zin om in je al te drukke leven te blijven doorgaan wanneer je een groot verlies meemaakt. Die to-do lijst kan wachten en dat etentje met de schoonfamilie kan je absoluut skippen. Loop jezelf niet voorbij, maar maak tijd om te rouwen. Het klinkt misschien niet fijn om hier tijd voor te maken, maar dat kan evengoed inhouden dat je het een avondje rustig aan doet en je kiest om te rusten. Laat het nieuws bezinken zodat je tijd krijgt om te beseffen wat er is gebeurd. De kans is groot dat het verlies in het begin nog niet doordringt en dat je de emoties daardoor niet ten volle ervaart. Ook als je bij iemand langsgaat om die persoon te steunen tijdens het rouwen, is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt en er met de volle aandacht bij bent. Zo kan je best inschatten wat de andere persoon in dat moment nodig heeft.

2. Stuur een bericht

smartphone Is iemand in jouw omgeving iemand heel dierbaar verloren? Stuur dan zelf af en toe een bericht met de vraag hoe het gaat. En dan gaat het niet over de standaard ‘alles-goed’-vraag, maar over een vraag waarop je een eerlijk antwoord wil horen. Op die manier toon je de andere persoon dat je er voor hem bent en dat je deur altijd openstaat om te luisteren wanneer hij of zij daar nood aan heeft. Zelfs al stuur je niet expliciet de vraag hoe het gaat, dan nog laat je via een berichtje snel weten dat je beschikbaar bent voor een gesprek.

3. Luister aandachtig

omgaan met rouwen Niets zo tegenstrijdig als iemand die langskomt om te luisteren die dan vervolgens zelf vrolijk van wal steekt om verhalen te vertellen. Wanneer iemand moet leren omgaan met rouwen, is het niet het moment om jezelf op de eerste plaats te zetten. Blijf luisteren en focus op het gesprek en op de noden van die andere persoon in dat moment. Zelfs al dwalen je gedachten af in je hoofd, probeer telkens begripvol en liefdevol te reageren en de andere te helpen in de mate van het mogelijke. Luisteren is cruciaal, net zoals praten cruciaal is voor de partij die rouwt.

Lees ook: Op deze manier maken negatieve emoties jou gelukkiger

Omgaan met rouwen is voor niemand makkelijk. Niet voor de persoon die iemand verliest, niet voor de omgeving die de persoon wil steunen. Het enige wat je kan doen? Je best.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"