Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ongesteld tips

Maandstonden? Dankzij deze ongekende tips krijg je in een handomdraai minder last

Oké, je bent geen groentje meer, dus in de gemiddeld 12 x per jaar van alle decennia dat je al je regels hebt, heb je al heel wat huismiddeltjes uitgeprobeerd. Deze beproefde trucjes hebben nog niet aan waarde ingeboet, maar voeg ook zeker deze 4 natuurlijke tips (The 4 'S') toe aan je repertoire:

1. Slaap!

De 'kwaadste week' van de maand is niet het moment om series te binge watchen of voor nachtelijke computerspelletjes. Je lichaam krijgt het sowieso al harder te verduren door de krampen en het bloedverlies, dus een beetje extra slaap is niet verkeerd. Ook je slaaphouding is belangrijk. Als vanzelf ga je vaak in de foetushouding liggen: op je zij met je benen opgetrokken tegen je buik. Houden zo! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je daardoor minder pijn hebt. Slapen op je buik is dan weer te mijden: zo creëer je een constante druk op de baarmoeder, en zullen de bloedingen heviger zijn. Had je de dagen die aan je maandstonden voorafgingen al een slaaptekort? In dat geval is het zeker een goed idee om een natuurlijk slaapmutsje te drinken, om te genieten van een diepere slaap.

2. Seks

ongesteld tipsEr zijn 2 soorten vrouwen: de ene wil er niet aan denken seks te hebben terwijl haar baarmoeder op exploderen staat; de andere krijgt net heel veel zin in vrijen. Hormonen spelen inderdaad soms een vreemd spelletje met ons brein. Hoe dan ook, een orgasme maakt de strafste vorm van serotonine aan in ons lichaam, waardoor je je op zich al beter voelt. Dankzij seks zijn je maandstonden ook iets sneller voorbij: door de verhoogde bloedcirculatie verlaten de onbevruchte eitjes sneller je lichaam. Single, of gewoon geen zin? Of vind je partner het niet fijn om seks te hebben tijdens deze periode? Ook seks met jezelf heeft effect!

3. Schrap koffie

Geen bakje troost tijdens deze moeilijke dagen? Jammer, maar helaas. Waarom? Door cafeïne houdt je lichaam meer vocht vast, waardoor je krampen sterker worden. Om nog maar te zwijgen van het opgeblazen gevoel dat je erdoor krijgt! Schrap koffie of beperk jezelf tot 1 kopje per dag. Een waardig alternatief? Drink eens een minder zoet, maar pittig gemberdrankje. Kies bijvoorbeeld voor een variant met citroen en matcha. Matchablaadjes beloven hetzelfde 'feel good' effect als koffie, maar dan zonder de nadelige gevolgen ervan.

4. Spinazie (en ander lekkers:)

Last but not least, de 'S' van spinazie. Tijdens je maandstonden snakt je lichaam door het bloedverlies naar extra ijzer. Heb je altijd last van pijnlijke maandstonden, zorg dan ook in de aanloop naar je 'dagen' voor ijzerrijk voedsel. Dat zit zeker niet alleen in een goede steak, zoals we vaak denken. Neen, ook ansjovis, octopus en sardines zijn goede keuzes om je ijzerwaarden op te krikken. En tot slot: zelfs als je aan het afslanken bent, mag een stukje (pure) chocolade tijdens je menstruatie. Chocolade met 99% cacao zit boordevol magnesium, dat buikkrampen aanzienlijk kan verlichten. En het blijft beter dan een chemische pijnstiller. Waar blijft die reep?
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo