Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ontbijten auto gevolgen

Ontbijten in je auto: dit zijn de gevolgen

Niks zo onschuldig als ontbijten in je auto? Op het eerste zich wel, maar het kan ernstige gevolgen hebben. Je bent niet alleen minder alert (in Frankrijk is het sinds kort zelfs bij wet verboden om aan het stuur te smullen), maar ook je lichaam kan er de hele dag hinder door ondervinden. Om nog maar te zwijgen over de knoeiboel die je achterlaat!

Wetenschappelijk bewezen

Het grootste gevolg laat zich voelen aan je kledingmaat: eten achter het stuur zou leiden tot extra gewicht, en al je gezonde gewoontes teniet doen. Tot die conclusie kwam een onderzoek waarbij de proefpersonen verschillende activiteiten deden terwijl ze aten. Eén groepje at bijvoorbeeld al wandelend, een ander keek televisie, en nog een ander verorberde zijn ontbijt on the go. Vreemd genoeg bleek televisie niet de grootste afleider. In de auto is de verstrooiing nog groter. Wanneer we onderweg eten, zijn we net nog meer geneigd om meer te eten. Bovendien hield dit effect nog aan gedurende de dag, waardoor zij die hun ontbijt onderweg nuttigden, de hele dag veel meer aten. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat honger en een gevoel van verzadiging niet louter biologische processen zijn. Dat is op zich niet nieuw, maar wel werd nogmaals bewezen hoe belangrijk het is om stil te staan bij wat je eet. Volgens de studie is het zelfs niet nodig om dat lang te doen. Heel even vertragen en je bewust worden van wat je in je lijf stopt, is vaak al genoeg.

Oplossingen?

ontbijten auto gevolgenToch een beetje vroeger opstaan, lijkt de boodschap. En liefst nog met z'n allen, dan heb je er als gezin nog iets aan. Het is inderdaad best jammer dat samen ontbijten een uitstervende traditie lijkt (tijdens de werkweek tenminste). Er bestaan namelijk ook verschillende studies die aantonen dat door samen aan tafel te zitten onze hartslag naar beneden brengt. Zo krijgt stress vroeg in de ochtend geen kans. Of je 's ochtends fris uit de veren geraakt, hangt natuurlijk sterk af van hoe rustig je nacht was.

Lukt het je maar niet om vroeger in bed te duiken? Wil je het zandmannetje een handje helpen? Pak dan zijn SleepDust! Dit geruststellend drankje heeft een heerlijke smaak en natuurlijke ingrediënten. Ontbijten onderweg... gebeurt het uitzonderlijk toch, is het natuurlijk geen ramp. Maar je doet al zo je best om een gezond gewicht te bewaren, dat je alle hindernissen maar beter mijdt. Probeer dus die snelle ochtendhap achterwege te laten. Misschien lukt het je vanaf nu om thuis (met wat hulp) rustig de ontbijttafel te dekken? Of probeer, in navolging van vooruitstrevende scholen, te ontbijten met je collega's. Laptops en telefoons zijn daarbij dan wel ten strengste verboden!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"