Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ontstressen

5 simpele dingen waardoor je eindelijk kan ontstressen

In een wereld vol prikkels die ons voortdurend langs alle kanten en via allerlei soorten media overvallen, is het niet altijd makkelijk om even te ontspannen, laat staan te ontstressen. Het is daarentegen wel heel belangrijk om hier bewust tijd voor vrij te maken. Je wil niet dat er op een bepaald moment een kortsluiting ontstaat en dat de stress je even te veel wordt. Gelukkig zijn er heel wat simpele dingen waardoor je makkelijk kan ontstressen.

1. Wandelen

ontstressen Een wandeling maakt je hoofd helemaal leeg. Zelfs als je denkt dat je hier geen tijd voor hebt, kan je er ongetwijfeld wel eventjes voor vrijmaken. Het is een niet te inspannende vorm van lichaamsbeweging die veel doet voor je mentale gezondheid. Al is het maar een blokje om, zelfs dat heeft al een merkbaar en relaxerend effect op je gemoed. Hoe dit komt? Door te wandelen heb je even de tijd om na te denken op een andere manier, zonder dat je te veel in je eigen hoofd blijft zitten. Je kijkt even rond naar de omgeving en bent in de buitenlucht. Die zuurstof doet je brein goed en doet je heel wat dingen relativeren. Het geeft je een gezonde endorfineboost waardoor je makkelijk kan ontstressen. Wil je er alles uithalen? Maak dan een wandeling in de natuur, dat is nog net ietsje beter dan een wandeling in de stad.

Lees ook: Dit voordeel ervaren mensen die regelmatig in de natuur wandelen

2. Spreek af met vrienden

tip gelukkiger Wanneer je heel gestresseerd bent en slecht in je vel zit, heb je regelmatig de neiging om je plannen af te zeggen en je liefst binnen op te sluiten. Toch zijn de keren dat je eigenlijk liever niet wil gaan vaak de meest ontspannende en de leukste afspraken met je vrienden. Ze kennen je als geen ander, dus ze luisteren maar al te graag naar wat er op jouw lever ligt. Je kan bij hen je hart even luchten en vervolgens je gedachten verzetten door er een leuke avond van te maken. Als je in je eigen cocon blijft zitten, zal je gedachtenmolen blijven draaien. Eventjes iets anders gaan doen, is de beste oplossing om de stress uit je lijf te krijgen.

Lees ook: Afspreken met vrienden: waarom je het vaker moet doen

3. Ga sporten

Sporten heeft hetzelfde effect als een wandelingetje, al kan het je endorfinegehalte wel tien keer zo hoog de lucht insturen. Zelfs als je geen zin hebt, is het een goed idee om toch die sportschoenen aan te trekken en een workout in te plannen. Je zal ongetwijfeld erna opmerken dat je stress uit je lijf verdwenen is en dat je tijdens je sportmoment zelfs niet meer aan de dingen hebt gedacht die je zorgen baren. Het is dus niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid heeft er baat bij. De adrenaline achteraf zal je het gevoel geven dat je de wereld aankan en zal je alles doen relativeren. Exact wat je nodig hebt om te kunnen onstressen!

Lees ook: Dit is waarom sporten voor een gezond brein zorgt

4. Lees een boek

Neem eens iets vast om te lezen: een boek of je favoriete magazine. Op die manier focus je jezelf even op iets helemaal anders wat niets met jouw zorgen te maken hebben. Je wordt meegesleept door het verhaal van het boek of door dat superinteressant artikel, waardoor je alles om je heen even vergeet. Probeer je smartphone weg te leggen en zet een leuk muziekje op de achtergrond op, zodat het leesmoment een echt zenmoment wordt. Het grote voordeel van lezen? Je kan het overal doen! Zoek een leuk bankje op in een park in jouw buurt, installeer je op de zetel of maak jezelf een heerlijk bad om in weg te dromen bij een goed verhaal. Bye bye stress!

Lees ook: 6 doorslaggevende redenen om meer te lezen

5. Koken

Wist je dat koken een heel relaxerend effect op ons brein heeft? Je bent bewust bezig met het uitkiezen van de ingrediënten die je nodig hebt en ook het klaarmaken ervan is een activiteit waarop je jezelf helemaal moet focussen. Even wat groentjes snijden om te ontspannen? Het kan erger. Bovendien geniet je erna van een heerlijk gezonde maaltijd die je zelf hebt klaargemaakt. Van extra voldoening gesproken! Tijdens het koken kan je jezelf verwennen met bijvoorbeeld een lekkere alcoholvrije pina colada, dan verloopt die kooksessie toch nog net iets aangenamer, niet?

Lees ook: 3 trucjes om snel te ontspannen als je zenuwachtig bent

Stuk voor stuk simpele dingen die een groot verschil kunnen maken wat je stressniveau betreft! Bij ons werken ze allemaal! Wat doe jij zoal om te ontstressen?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"