Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
oorzaken van rimpels

5 onverwachte oorzaken van rimpels

Rimpels krijgen we jammer genoeg allemaal. Maar waarom eigenlijk? Weet jij hoe het komt dat je last krijgt van plooien in de huid en waarom de ene er meer last van heeft dan de andere?

De erfelijkheid en de genen spelen wel degelijk een rol, maar daarnaast zijn er heel wat onverwachte oorzaken van rimpels waar je misschien nog niet van op de hoogte bent. Die kennis kan je gebruiken om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan en veel rimpels te vermijden. Handig als je het ons vraagt!

1. Zitten

oorzaken van rimpels Wacht, zitten? Ja, je leest het goed. Je zit dan wel niet neer op je gezicht, maar hele dagen neerzitten beïnvloedt jouw huid meer dan je denkt. Hoe dat kan? Wanneer je een lange tijd zit, is de kans groot dat je zit omdat je aan het werken bent. Dat werk vereist veel nadenken en een diepe concentratie. Die concentratie is wat jouw huid kan beschadigen. Bij nadenken en concentreren, ga je al snel fronsen. Zeker als er een computer in het spel is. Tijdens het kijken naar je computerscherm knijp je soms onbewust je ogen wat dicht, waardoor er meer rimpels tussen de neusbrug en de wenkbrauwen ontstaan. Fronsen maakt je veel ouder dan je bent. Probeer je gezicht dus voldoende te ontspannen, want de eerste tekenen van huidveroudering zijn meestal merkbaar rond de oogzone en dat fronsen is één van de verklarende oorzaken van rimpels in die zone.

Lees ook: Waar zijn de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar?

2. Luchtvervuiling

oorzaken van rimpels De stad vermijden, heeft niet zoveel zin, maar de verstedelijkte samenleving en de luchtvervuiling die daarbij komt kijken, affecteert wel degelijk onze huid. Het eerste effect van luchtvervuiling op onze huid komt voornamelijk tot uiting in de vorm van pigmentvlekken. Toch is het eveneens een van de oorzaken van rimpels. Dat komt door chemicaliën zoals nitrogeen en dioxide die de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken. Het maakt de huid zwakker en minder immuun voor vrije radicalen, waardoor je huid sneller veroudert. Er is daarentegen geen reden tot paniek: een uitgebreide skincare routine voedt de huid grondig en kan heel wat schade voorkomen.

Lees ook: Deze 3 voedingsmiddelen beschermen jouw lichaam tegen de schade van luchtvervuiling

3. Geen zonnebril dragen

effect van vetten op lichaam Dat de zon zelf je huid vroegtijdig wat rimpels cadeau doet, dat wist je al. Net zoals het feit dat je jezelf altijd goed moet insmeren met een hoge SPF-factor en dat je niet hele dagen aan één stuk in de brandende zon moet zitten. Wist je daarnaast ook hoe belangrijk een zonnebril is om rimpels te verminderen? Die mooie zonnebril gaat meer dan alleen maar oogschade door het felle UV-licht tegen. Zelfs tijdens de herfst- en wintermaanden kan je bij felle zon best meteen naar je zonnebril grijpen. Wanneer je verblind wordt door zonlicht, ga je jouw ogen dichtknijpen, net zoals bij fronsen. Daardoor ontwikkel je snel kraaienpootjes rond de ogen. Investeer in een kwaliteitsvolle zonnebril die een sterke UV-filter heeft en je moet je al veel minder zorgen maken over die eerste tekenen van huidveroudering.

Lees ook: Dit is het schokkerende effect van de zon op je huid

4. Chloor

Oké, zwemmen is een heel goede activiteit om je lichaam in shape te houden en een ideale sport om wat kilootjes kwijt te spelen. Waar je weegschaal een grote fan is van deze sport, is je huid dat iets minder. Zeker wanneer het over zwemmen in een echt zwembad vol chloor gaat. Je raadt vast al waar dit naartoe gaat: chloor is niet zo goed voor de huid. Een van de meest voorkomende gevolgen van chloor is een geïrriteerde en schilferige, droge huid. Chloor in zwembadwater droogt de natuurlijke oliën die in je huid aanwezig zijn uit. Een drogere huid trekt samen, waardoor je meer rimpels krijgt. Gelukkig is er ook goed nieuws: als je jouw huid grondig hydrateert en een vochtinbrengende dagcrème gebruikt, kan je de schade beperken.

Lees ook: 4 tips voor huidverzorging die je huid langer jong houden

5. Suiker

effect van suiker op je gezondheid Een teveel aan suiker heeft een negatief effect op je lichamelijke gezondheid en op de staat van je huid. Veel suikerrijke voeding maakt de huid slapper, vermindert de elasticiteit en vermindert de productie van collageen. Dat laatste eiwit is verantwoordelijk voor hoe jong jij er blijft uitzien en dus voor hoeveel rimpels er op je gelaat zichtbaar zijn. Suiker versnelt het verouderingsproces, omdat het de huid verzuurt en de hormoonbalans verstoort. Pas dus zeker op met wélke suikers je consumeert en beperk het eten van onnatuurlijke suikers. Een van de oorzaken van rimpels is dus duidelijk het eten van ongezonde voeding. Alleen nog maar eens een extra factor die aantoont waarom gezonde voeding zo belangrijk is.

Lees ook: Het schokkende effect van suiker op je gezondheid

De oorzaken van rimpels zijn dus niet altijd voor de hand liggend. Vanaf nu weet je op wat je moet letten, naast een kwaliteitsvolle verzorgingsroutine.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"