Doorgaan naar inhoud
pijn op de borst

Dit betekent die stekende pijn op je borst

Wanneer we een stekende pijn op de borst ervaren, denken we meestal onmiddellijk dat het iets met ons hart te maken heeft. Dat kan zeker het geval zijn, maar er zijn evengoed nog andere mogelijke oorzaken. Eén ding staat vast: je kan de pijn best laten controleren door je huisarts. Je wil geen risico nemen en met die pijn blijven rondlopen. Aan de hand van deze oorzaken heb je al een beter idee van wat er misschien met je aan de hand is.

1. Spieren en ribben

stekende pijn op de borst Is de stekende pijn op je borst afkomstig van tussen je ribben? Dat kan! Het kan zowel pijn doen tussen je ribben als op één plek op je borst wanneer je een bepaalde beweging maakt. Dat kan voorkomen wanneer de spieren tussen de ribben geforceerd of overbelast zijn. Het kraakbeen dat de spieren met je ribben en je borstbeen verbindt, kan daardoor beschadigd zijn, waardoor het een pijnlijk gevoel uitstraalt.

2. Stress

verschil angstaanval paniekaanval Heb je veel last van stress? Dan kan dat het beklemmende gevoel op je borst verklaren. Het is vergelijkbaar met een soort paniekaanval. Het is een van de vele lichamelijke nadelen die stress met zich meebrengt. Bij aanhoudende stress is het raadzaam om langs de dokter te passeren en daar te bespreken hoe je die stress kan verlichten. Vergeet vooral niet dat ontspannen echt belangrijk is voor je lichamelijke en mentale gezondheid.

Lees ook: Waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken

3. Longen

Wordt de stekende pijn op de borst eerder vergezeld door een drukkend gevoel waardoor je moeilijk kan ademen? Dan kan het probleem bij je longen liggen. Als je echt heel benauwd bent en amper adem kan halen, kan je hier zelfs zeker van zijn. Doet ademhalen en zuchten pijn? Dan snel je jezelf best naar de huisarts om de dieperliggende oorzaak van de longproblemen te achterhalen.

Lees ook: Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam

4. Maag en slokdarm

stekende pijn op de borst Wanneer de pijn eerder een brandende pijn is met uitstraling naar de rug, dan kan het zijn dat er wat maagzuur in de slokdarm is terechtgekomen. De pijn komt in dat geval een paar uur na een maaltijd op. Je voelt de steken vooral wanneer je naar voor leunt. Slokdarmkrampen zijn in die situatie verantwoordelijk voor de drukkende pijn op de borst. Zuurremmers kunnen hier soelaas bieden.

Lees ook: Is sporten op een lege maag beter om af te vallen?

5. Hart

Hoewel een stekende pijn niet per se betekent dat je hart het probleem is, kan het wel de oorzaak zijn. Dat kan je herkennen aan een drukkend gevoel op je borst. Hoe dit komt? Je hart kan te maken hebben met een zuurstoftekort, waardoor je een enorme druk ervaart. Gelukkig is dit minder serieus dan je denkt. Het kan zelfs voorvallen na een zeer uitgebreide maaltijd, waarbij je eigenlijk meer hebt gegeten dan je lichaam nodig heeft. Ook na een lichamelijke inspanning waarbij je net iets te ver bent gegaan, kan het zijn dat je hart niet voldoende zuurstof krijgt. Normaal zou de pijn moeten verdwijnen nadat je een rustmoment hebt ingelast.

Lees ook: Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

Dat zijn de mogelijke oorzaken van die stekende pijn op de borst.

Vorig artikel Dit natuurlijke ingrediënt bezorgt je een stralende huid
Volgend artikel Een goede lichaamshouding in vijf simpele stappen