Een opgeblazen buik door groenten? Dit is hoe het komt
Groenten zijn gezond, dat weet iedereen. Het hoofddeel van een gezond bord bestaat dan ook uit groenten en je eet ze best de hele dag door zoveel mogelijk. Van groenten word je slank, toch? Waarom laten sommige groenten ons dan soms achter met een opgeblazen buik?
Een opgeblazen buik door groenten: het kan inderdaad. En dit kan je er tegen doen.
Dan eet je gezond en focus je op de groenten in je maaltijd, loop je nog steeds rond met en opgeblazen buik. Hoe kan het dat iets zo gezond als groenten toch een ongezonde uitwerking op onze buik heeft? Er zijn verschillende factoren die hierbij bekeken moeten worden.1. FODMAPs
Ten eerste kunnen zogenaamde FODMAPs aan de basis liggen van het probleem. FOD-wats? FODMAPs zijn kleine moleculen of koolhydraten die heel slecht of gewoon niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze terecht in de dikke darm, de verzamelplaats van veel bacteriën. Die bacteriën in de dikke darm gaan de FODMAPs aan een sneltempo fermenteren. Dat proces houdt in dat de darmbacteriën de niet-opgenomen moleculen gaan verwerken als een soort van fast food, ondanks het feit dat het hier over groenten gaat.
Tijdens dat fermentatieproces komt gas vrij, waardoor je verschillende ongemakken zoals een opgeblazen buik, winderigheid of constipatie kan ervaren. Hoe gevoelig iemand is voor FODMAPs hangt af van persoon tot persoon. De afkorting staat voor 'Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen'.
Dat wijst erop in welke voeding je de vervelende moleculen terugvindt. Bij de oligosachariden zijn dat voornamelijk tarweproducten die fructanen bevatten. De disachariden wijzen op producten met lactose, monosachariden gaan dan weer over het vruchtsuiker in fruit en de polyolen zijn koolhydraten. Om te achterhalen of je buik reageert op FODMAPs laat je jezelf best uitgebreid testen bij de dokter.
Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom
2. De bereiding van de groenten
De manier waarop je jouw groenten klaarmaakt, kan al veel verschil maken. Rauwe groenten zijn bijvoorbeeld moeilijker om te verteren dan groenten die je kookt. Hoewel veel mensen dwepen bij zogenaamde raw food als gezond 'dieet', is het toch minder gezond dan je denkt. Zeker wie al een zwakke spijsvertering uit zichzelf heeft, eet beter gekookte groenten dan uitsluitend rauwe voeding, net omdat de spijsvertering daarvan enorm veel energie van het lichaam vraagt.
De symptomen die hierbij komen kijken zijn net zoals bij het eerste puntje een opgeblazen buik, winderigheid of zelfs constipatie. Wanneer je groenten kookt, dan zijn de vezels makkelijker verteerbaar voor je lichaam. Hoe je kan weten welke groenten rauw toch vlot verteerbaar zijn? Hoe harder je erop moet kauwen, hoe moeilijker het is om te verteren. Rauwe voeding is dus niet per se slecht voor iedereen, het hangt opnieuw af van persoon tot persoon.
Lees ook: Dit positieve effect hebben rauwe groenten en fruit op je lichaam
3. Hoe snel je eet
De derde optie is een heel belangrijke. Veel mensen gaan hier de fout in. De snelheid waarmee je jouw maaltijd opeet, doet veel voor je spijsvertering en je darmflora. Soms ligt het niet per se aan de groenten die je aan het eten bent, maar wel aan de tijdsperiode waarin je deze wegwerkt. Je moet je lichaam rustig de tijd geven om het voedsel te kunnen verwerken. Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende te kauwen op je voedsel, in de plaats van het meteen weg te slikken en alweer bezig te zijn met de volgende hap. Op die manier zal je automatisch minder eten, omdat je lichaam rustig de tijd krijgt om het signaal naar de hersenen uit te zenden dat het genoeg gegeten heeft. Hoe sneller je eet, hoe minder tijd je lichaam krijgt en hoe meer opgeblazen je zal zijn. Heb je toch te snel gegeten? Maak dan alvast een wandelingetje na de maaltijd om de spijsvertering nog een klein duwtje in de rug te geven.
Lees ook: Verdikken we van te snel te eten?
Dit kunnen een van de oorzaken zijn van waarom je een opgeblazen buik door groenten krijgt. Ieder lichaam is anders en kan dus anders reageren op bepaalde groenten. Je kan zelf eens uittesten bij welke groenten je last hebt en bij welke niet. Eén ding geldt in ieder geval voor iedereen: eet bewust en kauw voldoende op je voeding om een opgeblazen buik door groenten te vermijden.
Lekker: