Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
opgezwollen voeten

Opgezwollen voeten bij warm weer voorkom je zo

Mooi weer is leuk, maar toch brengt het enkele nadelen met zich mee. Eindelijk kan je jouw prachtige zomerschoenen uit de kast halen, tot je 's avonds thuiskomt en merkt dat jouw voeten dikker zijn dan toen je 's ochtends vertrok. Dat ligt niet aan jou, wel aan de warmte. Jouw lichaam reageert op die warmere temperaturen in de vorm van onder andere opgezwollen voeten. Zo voorkom je opgezwollen voeten bij warm weer.

Wat doet de warmte met je lichaam?

een hittegolf Je hoeft zeker niet te panikeren als je opmerkt dat je voeten dikker zijn dan 's ochtends. Wanneer je in warmere temperaturen rondloopt, zetten je bloedvaten meer uit waardoor er meer vocht door de aderwand stroomt. Ook al gebeurt dit doorheen je hele lichaam, je handen en je voeten zijn de plekken waar dit het meest zichtbaar is. Je lichaam moet namelijk harder werken om vocht af te voeren vanuit deze lichaamsdelen. Dat komt omdat de lymfevaatjes die verantwoordelijk zijn voor het afdrijven van vocht kleiner zijn in de handen en voeten.

Zwakkere bloedvatwand

een hittegolf Bij warm weer zwellen de handen en de voeten het vaakst op. Vooral na een lange wandeling kan je er veel last van hebben. Dat opzwellen kan op zich geen kwaad, zolang je er niet permanent last van hebt. Hoeveel last je hiervan hebt, zegt veel over de conditie van je lichaam en je bloedvaten. Als je een zwakke vaatwand hebt, kan het zijn dat de kleppen in je aderen niet meer zo goed sluiten. Daardoor wordt het nog moeilijker voor je lichaam om het vocht af te voeren. Het warme weer zorgt vaak automatisch voor een zwakkere vaatwand, al heeft niet iedereen hier last van.

Lees ook: Zo ga je makkelijk meer stappen zetten op een dag

Wat kan je eraan doen?

Eerst en vooral is voldoende water drinken op warme dagen sowieso belangrijk. Op die manier blijf je voldoende gehydrateerd, maar het helpt eveneens gezwollen voeten te voorkomen of tegen te gaan. Je vult zo namelijk je vochtgehalte aan. Regelmatig bewegen is een tweede belangrijke tip. Zo blijft de doorbloeding in je lichaam op gang, waardoor je makkelijker vocht afdrijft. Tegelijkertijd stimuleer je een vlotte doorbloeding in de beenspieren, wat het risico op zwelling vermindert. Niet alleen voldoende beweging, maar ook een gezond en evenwichtig voedingspatroon is belangrijk om dikke enkels te vermijden. Eet bijvoorbeeld zo weinig mogelijk zout, want dat zorgt ervoor dat je extra veel vocht vasthoudt.

Lees ook: Dit effect heeft te veel zout eten op je lichaam

Dankzij deze tips kan je opgezwollen voeten bij warm weer vermijden!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"