Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
opkomen voor jezelf

Opkomen voor jezelf op een assertieve manier doe je zo

Opkomen voor jezelf in moeilijke of gevoelige situaties is niet altijd makkelijk, maar wel echt noodzakelijk. Voor sommige mensen is dit heel moeilijk. Bij velen durven ze niet uitkomen voor wat ze willen, omdat ze anderen niet willen kwetsen. Daarom is het belangrijk om assertief te zijn en op te komen voor jezelf op een liefdevolle manier.

Dat is ook meteen de definitie van assertiviteit: liefdevol opkomen voor jezelf. Het is datgene wat je moet doen om relaties en situaties in je leven goed te houden en beter te maken. Dan bedoelen we niet alleen de relaties met anderen, maar ook de relatie met jezelf. Als je nooit je eigenbelang durft te verdedigen, wordt je er niet gelukkiger van op lange termijn. Door moeilijke zaken uit te weg te gaan, verdwijnen ze niet. Assertiviteit maakt je leven makkelijker, je moet gewoon even doorbijten en die drempel overstappen.

1. Bekijk een situatie eens anders

opkomen voor jezelf Als je jouw beklag aan het doen bent tegen een vriendin over die ene collega die telkens opnieuw een vervelende opmerking maakt tegen jou, vraag jezelf dan eens af: is je vriendin diegene die hier iets aan kan doen? Het antwoord is hier ongetwijfeld nee. In plaats van telkens opnieuw hetzelfde verhaaltje te vertellen, kan je beter overwegen op een tactvolle manier die persoon erover aan te spreken. Verdedig jezelf op een vriendelijke manier, daar kan je heel wat mee bereiken. Met zwijgen en in stilte lijden, verandert er niets. Ook jouw mening telt.

2. Jij bent de hoofdrolspeler

opkomen voor jezelf Vergeet niet dat jij de hoofdrolspeler bent in je eigen leven. Jij hebt de touwtjes in handen. Als je mensen over je heen laat lopen en je iedereen hun gang laat gaan, terwijl je jezelf op de achtergrond houdt en je mond niet durft open te trekken, gaat er niets veranderen. Wil je echt gelukkig zijn? Wees dan gewoon jezelf, kom op voor jezelf op de juiste momenten en neem de leiding zélf in handen wanneer dat nodig is.

3. Wees mild

opkomen voor jezelf Blijf je achter met een stom gevoel door een bepaalde situatie of een bepaalde persoon? Wees dan niet te hard. Assertiviteit staat niet gelijk aan agressiviteit. Probeer op een liefdevolle manier te communiceren met de anderen, zelfs als jij vindt dat ze dat niet doen naar jou toe. Eén iemand moet de volwassene zijn in de situatie, hou je hoofd koel en wees zelf die persoon. Als je mensen behandelt zoals jij wil dat ze jou behandelen, kan dat wel eens iets positief bewerkstelligen.

Lees ook: Dankzij deze 6 eenvoudige tips ga jij voor meer zelfliefde

Weg met die vervelende gevoelens en al dat gepieker. Opkomen voor jezelf op een assertieve manier maakt jou veel gelukkiger!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo