Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
brandend maagzuur

Een oplossing voor brandend maagzuur? Vermijd deze 5 voedingsmiddelen

Van baby's tot bejaarden en van zwangere vrouwen tot mannen van middelbare leeftijd: iedereen kan last hebben van brandend maagzuur. Jammer genoeg, want dit maagkwaaltje is geen lachertje. In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk, tenzij je er heel lang last van hebt. Ben jij op zoek naar een oplossing voor brandend maagzuur? Vermijd dan zeker deze 5 voedingsmiddelen die het alleen maar erger maken. Zo verminder je al heel wat klachten.

Wat is brandend maagzuur?

oplossing voor brandend maagzuur Brandend maagzuur is reflux of het terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. Het is even pijnlijk als het klinkt, want doordat die maaginhoud zuur is, brandt het enorm in de binnenkant van de slokdarm. Het voelt aan als een pijnlijk gevoel op de borst dat moeilijk te negeren valt. Hoe het ontstaat? Zodra je voeding doorslikt, komt het in de slokdarm terecht. Die loopt van de keelholte tot aan de maag. In de maag mengt die voeding zich met het maagsap, dat onder andere zoutzuur bevat. De maag beschermt zichzelf via een slijmvlieslaag tegen dit zuur, maar de slokdarm kan dit niet. Wanneer er terug maaginhoud in de slokdarm terechtkomt, resulteert het daardoor in een extreem branderig en pijnlijk gevoel. De oorzaken van reflux of brandend maagzuur zijn heel uiteenlopend. Een van de mogelijke oorzaken is bijvoorbeeld dat de sluitspier van de slokdarm niet werkt zoals dat moet. Dat is essentieel, omdat die sluitspier de overgang van de slokdarm naar de maag afsluit. Als die niet meer optimaal functioneert, kom je in de problemen met het zoutzure van het maagsap. Daarnaast beïnvloedt je levensstijl hier veel. Wie veel rookt, alcohol drinkt of simpelweg ouder wordt, heeft meer kans op reflux. Tot slot is ook een verhoogde druk op de maag, afkomstig van een zwangerschap, overgewicht of verstopte darmen een veelvoorkomende verklaring achter brandend maagzuur. Lees ook: Dit betekent die stekende pijn op je borst

1. Alcohol

tips tegen fruitvliegjes Het komt vast niet als een verrassing dat een glaasje rode wijn of jouw favoriete bier niet de beste optie is wanneer je last hebt van brandend maagzuur. Specifiek deze twee vormen van alcohol verergeren het effect van het zoutzuur in de slokdarm. Hoe dat komt? Alcohol ontspant je slokdarmspier, waardoor het maagzuur kan oprispen. Het verhoogt de kans op zure reflex, omdat de alcohol het slijmvlies van de slokdarm extra irriteert. Die irritatie in combinatie met de zuurtegraad is een boosdoenende combinatie voor wie sowieso gevoelig is aan reflux. Veel drinken leidt bovendien tot een ontsteking van de slokdarm. Toch maar een glaasje water met het biologische en natuurlijke SkinnyLove dan maar om de gezondheid te bevorderen?

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

2. Pikant eten

vetverbranding Wat je gezondheid betreft, geldt in de meeste gevallen: hoe pittiger, hoe prettiger. Pikant eten boost namelijk het metabolisme, vergemakkelijkt de spijsvertering, bevordert de stoelgang en verlaagt de bloeddruk. Niet slecht. Jammer genoeg is dit niet altijd waar voor wie gevoelig is aan reflux of brandend maagzuur. Toch moet hier een belangrijke kanttekening bij gemaakt worden. Pittig eten beïnvloedt sowieso de zuurtegraad in de maag. Dat kan reflux bevorderen, maar kan evengoed het omgekeerde effect hebben en de maag net kalmeren. Een oplossing voor brandend maagzuur die je zelf even moet uittesten!

Lees ook: 5 pittige redenen waarom pittig eten goed is voor je lichaam

3. Kaas

oplossing voor brandend maagzuur Elke soort kaas bevat een hoog vetpercentage. Daar is op zich niets mis mee, want je moet je vetten ergens vandaan halen. Toch kan vette voeding de maag ontspannen en de spijsvertering enorm doen vertragen. Voeding rijk aan vetten kan op twee verschillende manieren maagzuur teweegbrengen. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat de slokdarmspier ontspant, waardoor de barrière tussen de maag en de slokdarm grotendeels wegvalt. Ten tweede stimuleren de vetten de productie van cholecystokinine. Dat hormoon zorgt eveneens voor de ontspanning van de slokdarmspier, wat opnieuw meer maagzuur veroorzaakt. In beide gevallen vertraagt de spijsvertering, waardoor de voeding langer in je maag aanwezig is en je dus meer pijn ervaart.

Lees ook: Spijsvertering stimuleren? Dat doe je met deze groente (en nog 5 andere onverwachte gezondheidsvoordelen ervan)

4. Munt

Hoe gezond munt ook is, het zorgt voor extra zuurbranden in de maag en de slokdarmen. Hoewel heel wat muntsoorten de werking toegeschreven krijgen om spijsverteringsproblemen te verlichten, blijken ze het tegenovergestelde effect teweeg te brengen en irriterend in te werken op de slokdarmwand. Daardoor gaat die gevoeliger zijn voor brandend maagzuur en gaat de combinatie van die twee elementen veel meer pijn opleveren.

Lees ook: Zoveel gezondheidsvoordelen heeft munt voor jouw lichaam

5. Chocolade

pure chocolade gezond Jammer, maar helaas. Jouw favoriete guilty pleasure is niet bepaald bevorderend voor maagzuur. Chocolade is een echte trigger voor maagzuur en strooit alleen meer zout in de wonde. Net zoals andere vetrijke voeding, zoals kaas, doet chocolade de slokdarmspier ontspannen, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en er zo brandend maagzuur ontstaat. Dat komt onder andere door de stimulerende werking van cacao op de productie van het gelukshormoon serotonine. Dat gelukshormoon heeft een ontspannend effect op je gemoed en lichaam, waardoor de slokdarmspier zich opnieuw ontspant. De oplossing voor brandend maagzuur is dus even jouw lievelingssnack aan de kant laten staan. Lees ook: Hoe gezond is pure chocolade nu echt?

Wat kan je dan wel eten?

Natuurlijk zijn er ook voedingsmiddelen die het brandend maagzuur net tegengaan. Het zijn die producten die je rijkelijk mag toevoegen aan je maaltijden. Welke thuishoren in dit rijtje?
 • Groene bonen
 • Zalm
 • Zoete aardappel
 • Komkommer
 • Gember
 • Frambozen
 • Kip
 • Peren
 • Eiwitten
 • Garnalen
 • Selder
 • Olijfolie
 • Sap van Aloë Vera
 • Asperges
 • Broccoli
 • Appels
Je ziet hier vooral één constante in. Het betreft allemaal heel gezonde voeding. De oplossing voor brandend maagzuur? Gezond eten. Blijft de reflux aanhouden? Breng dan zeker een bezoekje aan je huisarts.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"