Het pompoenseizoen is helemaal op zijn hoogtepunt, wat het tot het ideale moment maakt om wat meer te weten te komen over alle originele pompoensoorten die je dit seizoen op je menu kan zetten. Dat ze decoratief heel mooi zijn, dat weet je al, maar in een gerechtje is een pompoen veel meer dan alleen maar mooi. Het is een enorm veelzijdige groente die lekker is op zichzelf, heerlijk smaakt in combinatie met andere groenten en ook bruikbaar is in gezonde stoofpotjes. Dit zijn de verschillende soorten pompoen die je zeker moet proeven deze herfst.
Waarom de pompoen?
Een kortere vraag om op te kunnen antwoorden zou zijn: waarom geen pompoen? De groente is veelzijdig en kan in enorm veel gerechtjes gebruikt worden. Er bestaan bovendien heel veel varianten die jou voorzien van tal van vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en vezels die je gezonde levensstijl ten goede komen en waarvan je lichaam alleen maar profiteert. Het eten van pompoen helpt tegen oogziektes, levert je een stralende huid op, werkt ontstekingsremmend, maakt je botten sterker, versterkt een gezond hart en bevordert gewichtsverlies. Kom maar hier met die pompoen!
Lees ook:
6 x plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen
1. Flessenpompoen
De flessenpompoen of butternut is een pompoen die, je raadt het vast al, de vorm van een fles heeft. Oorspronkelijk is de butternut afkomstig uit Guatemala en Mexico. Een andere benaming voor deze pompoen is de muskaatpompoen, die deze soort te danken heeft aan zijn zoete, zachte en nootachtige smaak. Het is de populairste vorm van pompoen om te eten. De butternut kreeg zijn naam omdat de binnenkant van deze pompoen dezelfde textuur heeft van boter en even zoet smaakt als noten. Deze zoete butternutpompoen bevat weinig calorieën en zit vol met vezels, waardoor het een ideale groente is om op een gezonde manier gewichtsverlies mee te bekomen. Het is bovendien een veelzijdige groente die goed past bij een heel breed scala aan smaken, van zoet tot kruidig en hartig.
Lees ook:
6 gezondheidsvoordelen van pompoen
2. Klassieke pompoen
Klassieke pompoen of 'Rouge Vif d'Etampes' is de pompoen die het straatbeeld tijdens oktober meestal oranje kleurt. De klassieker is er eentje die in geen enkel herfstmenu kan ontbreken en die je toch minstens één keer op het menu moet hebben staan. Al dan niet als versiering met Halloween, waarvoor deze variant het meest gebruikt wordt. De smaak van het oranje vruchtvlees van dit type pompoen is vrij zacht en eerder flauw, wat deze soort ideaal maakt om de groente te gebruiken in tal van gerechten waarbij je de smaak wat kan opsmukken. Vol bèta-caroteen, vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetten schenkt de klassieke pompoen jouw lichaam alvast een groot cadeau.
Lees ook:
RECEPT: pompoenschotel met kaneel
3. Spaghettipompoen
Jawel, er bestaat écht een spaghettipompoen. Deze spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het vruchtvlees dat uit sliertjes bestaat. Die sliertjes lijken toevallig op... spaghetti. Dat had je vast niet zien aankomen. Deze pompoenslierten zijn een glutenvrij en koolhydraatarm alternatief voor echte spaghetti, wat deze variant waarschijnlijk tot een van jouw favorieten van de originele pompoensoorten. Wanneer je deze variant als gezond alternatief voor pasta kiest, hebt je bovendien gewoon nog een extra portie groentjes binnen naast de gezonde spaghettisaus die je erbij eet: win-win!
Hoe je deze pompoen het best klaarmaakt? De smaak van de spaghettipompoen blijft het best intact wanneer je deze in de oven klaarmaakt. Snijd de groente in de lengte in twee en verwijder de pitjes. De twee pompoenhelften leg je naast elkaar op een bakplaat. Nadat je de pompoen 40 minuutjes hebt laten bakken op 180°C, haal je de sliertjes eruit met een vork. En dan... smullen maar van je pompoenspaghetti op basis van de spaghettipompoen.
Lees ook:
Waarom de courgette een veelzijdige groente is
4. Hokkaido pompoen
Het lijstje van de originele pompoensoorten, die je zeker moet proeven deze herfst, wordt afgesloten door de hokkaido pompoen. Ook wel bekend als de kastanjepompoen. Deze pompoen is heel klein van formaat en heeft een enorm zachte schil, waardoor je de schil van deze variant mee kan eten. Wist je trouwens dat hoe kleiner de pompoen, hoe meer smaak deze van nature uit heeft? Het vruchtvlees van de hokkaido pompoen heeft bijvoorbeeld een zoete smaak en is vrij stevig op zichzelf, waardoor je de blokjes makkelijk kan gebruiken in gerechten waarbij je de groente bakt, stooft of roostert zonder dat je heel veel extra kruiden moet gebruiken. De pompoen ziét er dus niet alleen supermooi uit, maar smaakt bovendien overheerlijk. Een toppertje als je het ons vraagt!
Lees ook:
7 onovertroffen voordelen van pompoenpitten
Wil je genieten van alle originele pompoensoorten? Dan kan je ze uiteraard allemaal samengooien in een overheerlijke en gezonde ovenschotel. Eén ding is dan zeker: je hebt je portie vitamientjes gemakkelijk binnen op een lekkere manier.