Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
overgewicht corona

Overgewicht en corona: is er een verband?

Volgens ziekenhuispersoneel kampt 70% - 80% op de corona afdeling met fel overgewicht. Dat is alarmerend. Wie overtollige kilo’s met zich meesleept, heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Maar wat is het verband tussen overgewicht en corona? Waar hebben mensen met overgewicht meer last van dan mensen zonder?

1. Diabetes

corona obesitas Niet alleen corona, maar ook de gewone seizoensgriep kan voor mensen met obesitas lastig zijn. Ze lopen vaker ernstige complicaties op, zoals longontstekingen. Dat komt omdat in buikvet ontstekingsstoffen aangemaakt worden die bijvoorbeeld diabetes aanwakkeren. Mensen met obesitas kampen daarom dus vaak met diabetes type 2. Diabetespatiënten hebben evenveel kans op een corona besmetting, maar ze zijn ook vatbaarder voor de gevolgen. Hun immuunsysteem is sowieso al aangetast en dus zwakker dan normaal. Het corona virus kan zich zo dus sneller ontwikkelen.

2. Verhoogde bloeddruk

overgewicht corona Kortademigheid en benauwdheid zijn twee symptomen van COVID-19. In ziekenhuizen zijn het vaak mensen met overgewicht die beademd moeten worden. Dat komt voornamelijk omdat de zwarte borstkas op het middenrif drukt, en de longen daardoor minder lucht binnen krijgen. Als ze beademd moeten worden, gaat moeilijker dan normaal. Vernauwde bloedvaten maken het ook moeilijker voor het bloed om gezonde bloedcellen naar de infectie te brengen.

Lees ook: Waarom je huis ventileren en verluchten tijdens deze quarantaine? Dit MOET je weten

3. Overgewicht voorkomen tijdens quarantaine

koolhydraten Nu we thuiszitten tijdens deze quarantaineperiode is het moeilijk om een vast en gezond eetpatroon aan te houden. Een extra koekje 's avonds, eten gaan afhalen,... Het is allemaal snel gebeurd. Wij bij SkinnyLove geloven erin dat je in deze periode naar nieuwe, gezondere gewoontes moet proberen te grijpen. Niet van de ene dag op de andere, maar geleidelijk aan. Ga bijvoorbeeld vaker naar buiten, lees dat boek, probeer dat recept uit, eet gezonder. Of schud en drink. Dat kan je doen met onze SkinnyLove kuren¹ . Heel gemakkelijk en het helpt je rustig aan naar een gezondere levensstijl. En vervang dat koekje door een van onze hongerstillende bars. Geef die coronakilo's en de effecten van overgewicht geen kans.

Lees ook: Een gezonde levensstijl volhouden? Dankzij deze tips lukt het je!

Er is dus vooral een verband tussen kortademigheid (waar veel obese mensen last van hebben) en COVID-19. Twijfel niet bij de lichtste vorm van kortademigheid en ga naar je huisarts. En probeer ook, net nu, tijdens deze periode van thuiszitten naar nieuwe en gezondere gewoontes te grijpen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"