Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Overgewicht? Slaap je slank

Overgewicht? Slaap je slank

Om een lang verhaal kort te maken: van te weinig slaap word je dik en door overgewicht slaap je slecht.

Er is een negatief verband tussen overgewicht en slecht slapen

Een trager verlopende stofwisseling en hormonen die aanzetten tot eten zijn hier de grootste boosdoeners. Je zit als het ware in een negatieve vicieuze cirkel die zorgt voor een chronisch slaaptekort. Ikzelf vond het vrij schokkend toen ik ontdekte dat meer dan 40% van de mensen met een BMI hoger dan 30 leiden aan slaapapneu. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij u tijdens het slapen minstens 10 seconden letterlijk geen lucht krijgt of uw ademhaling sterk verzwakt is. Dit leidt dan op zijn beurt tot slecht slapen, oververmoeidheid en tot meer en meer eten tot meer overgewicht. Het effect van slapen op je gewicht wordt zwaar onderschat. Wanneer men spreekt over vermageren belicht men vooral het volgen van een goed, gezond eetpatroon en het hebben van voldoende beweging. Mensen die goed eten en veel bewegen hebben soms nog steeds last van overgewicht en vragen zich dan af hoe dit nu in godsnaam komt. Moeilijk inslapen, 10x je kussen omdraaien, been boven het deken, opnieuw onder het deken, 3x wakker worden per nacht om naar het toilet te gaan, nachtmerries hebben, veel te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen, … Herkenbaar? Slecht slapen kan je afvalproces saboteren op alle mogelijke manieren. Net zoals overgewicht een slechte invloed heeft op je slaap.

Overgewicht door slecht slapen

Een gezonde slaap reguleert je eetlust en beheerst je lichaamsgewicht. Er zijn twee hormonen, ghreline en leptine, die je eetlust beïnvloeden. Door te kort te slapen worden deze invloed op hun beurt beïnvloed.
  • Ghreline wordt afgescheiden in de maag en werkt de eetlust op.
  • Leptine zorgt ervoor dat je hongergevoel stopt na een maaltijd.
Door een tekort aan slaap wordt het evenwicht door deze twee hormonen verstoord. Je lichaam maakt meer ghreline aan en minder leptine. Dit zorgt ervoor dat je meer honger zal hebben en dat je honger minder snel gestild kan worden. Ghreline zal je vermoeidheid zien als een signaal om meer energierijk voedsel te gaan opnemen, waardoor je sneller zal grijpen naar fastfood en suikerrijke snacks. Door het tekort aan leptine zal je je sneller overeten en heb je vaak of zelfs de hele dag honger. Dit is een gevaarlijke combinatie om snel te verdikken.

Slecht slapen door overgewicht

Dat overgewicht en slecht slapen hand in hand gaan, heb ik je hierboven reeds uitgelegd. Door je overgewicht aan te pakken wordt je tweede probleem meteen ook aangepakt. Twee vliegen in één klap. Ik hoor jullie al denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn 101 manieren om gewicht te verliezen, waardoor je soms het bos door de bomen niet meer ziet. In plaats van ‘op je eigen manier’ gewicht te verliezen, wat perfect kan, is het verstandig om je slaapprobleem aan te pakken met een bekend en gezond dieet. Dieet is hier misschien een slecht gekozen woord. Je wilt namelijk je probleem op lange termijn aanpakken. En wie wil er nu voor de rest van zijn leven diëten? Klopt, niemand. Daarom is het belangrijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te leren dat je ook effectief kan volhouden. Als je van nature een ongezonde eter was, is het niet makkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te leren. Hier kan Skinnylove* je perfect bij helpen. SkinnyLove* is GEEN maaltijdvervanger, geen laxeermiddel en geen vochtafdrijver. Met een vochtafdrijver kan je op 1 dag al 1 kg verliezen maar hierdoor belast je je nieren door vitaal lichaamsvocht te onttrekken en met een laxeermiddel ga je je darmen zwaar belasten. Hier zijn we resoluut tegen en wij zoeken met SkinnyLove* een duurzame manier om overtollige kilo’s te verliezen. Bovendien mag de strategie ‘uithongeren’ NIET centraal staan. Veel te weinig eten en slecht slapen gaan hand in hand samen om je een gebrek aan energie te leveren, wat uiteindelijk zal leiden tot mislukking. Je moet voldoende (en lekker!) kunnen blijven eten om je energielevel op peil te houden. Last but not least: er moet motivatie zijn! Een extra duwtje in de rug kan grote verschillen maken. Daarom bieden wij ook 1 op 1 coaching. Dit is in mijn ogen het belangrijkste, want alleen is maar alleen. Je kunt ook niet alles van de eerste keer weten.
  • Zie je het even niet meer zitten?
  • Heb je vragen of een bepaald product goed is?
  • Heb je nood aan variatie in je voeding?
  • Weet je niet goed wat je allemaal kan eten ’s avonds?
  • Heb je gewoon richtlijnen nodig om jouw gezonde levensstijl te bekomen?
Dan kan je het gewoon vragen. Wij staan 7/7 klaar om al jullie vragen (met plezier) te beantwoorden.

Sleepdust als extra hulpmiddel tegen overgewicht

Nu je weet dat je goed moet slapen om een gezond gewicht te krijgen/behouden, is het belangrijk dat je een goede oplossing vindt voor het slecht slapen. Er zijn een paar goede tips die je slaappatroon sterk kunnen verbeteren. Als je iedere dag op hetzelfde uur gaat slapen en op hetzelfde uur opstaat, zal je een vast slaapritme creëren en dit bevordert de kwaliteit van de slaap. Wanneer je niet kan slapen omdat je met dingen in je hoofd zit, blijf dan niet piekeren maar sta op en doe 20 minuutjes iets anders en ga dan pas terug slapen. Neem je GSM niet mee in bed, door het felle licht zal je langer wakker liggen. overgewicht SleepDustAls dit alles nog steeds niet werkt kan SleepDust een goede oplossing zijn. SleepDust is een 100% natuurlijk product dat in België vervaardigd wordt door LombardiaDrinks. Door de organische silicium, Bach bloesems, mandarijnenextract en camille extract wordt je nachtrust ondersteund. In tegenstelling tot slaappillen is SleepDust NIET verslavend en 100% natuurlijk. Bovendien word je, na een ontspannen nacht, fris en monter wakker. Zonder enig blijvend effect die je focus verzwakt of aandacht vertroebelt. Integendeel, hoe beter je slaapt, hoe beter je door de dag functioneert in alles wat je doet. Hoe je het gebruikt? Je lost gewoon 1 koffielepel SleepDust in warm of koud water op, een goed halfuur voor je wilt gaan slapen. Je kunt jezelf dus zowel slank als dik slapen. Wat denk je? Beter slapen EN tegelijk minder overgewicht....de keuze ligt bij jou! Extra bronnen: http://www.gezondheid.be/ https://slaapwijzer.net/ *SkinnyLove gebruikt de kracht van de natuur, dankzij de werking van ingrediënten als vijgcactus, gember, matcha groene thee en meer. Vijgcactus ondersteunt het afslanken dankzij een gunstige invloed op het vetmetabolisme. Gember bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Gember geeft je ook meer energie. Matcha groene thee ondersteunt het afslanken en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Vezelrijke citroen, de Acacia senegal vezels, pompelmoes zijn vezelrijk en onderdrukken bijgevolg je hongergevoel.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo