Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
paprika

Paprika op de barbecue? Daarom is het een gezond idee

Met het zonnige weer is er eindelijk weer een excuus om de barbecue van onder het stof te halen. Even zin in iets anders dan vlees? Ga dan eens voor een groente zoals paprika. Paprika op de gril is overheerlijk en je kan de groente vullen met bijvoorbeeld andere groentjes of een schapen- of geitenkaas. En het is nog eens gezond ook!

1. Grote hoeveelheid carotenoïden

paprika Of je nu gaat voor een rode, oranje, groene of gele paprika, ze zijn alledrie even gezond. Paprika's zijn bronnen van carotenoïden. Die vezels zorgen voor de kleur en het pigment van de groente. Jouw lichaam zet die carotenoïden om in vitamine A of retinol. Dat is goed voor je immuunsysteem, een gezonde huid en kan door de antioxiderende eigenschappen het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderen.

2. Goed tegen de stress

Het eten van een paprika is een natuurlijk hulpmiddel tegen stress. Het aanwezige pigment lycopeen is een krachtige antioxidant die je lichaam en je immuunsysteem beschermt tegen de schadelijke effecten van stress. Grillen maar die groente!

3. Vitamine C

Vitamine C is één van de mineralen waar de paprika rijkelijk mee gevuld is. De vitamine helpt je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, waardoor je minder vaak ziek wordt. Verder fungeert het als een stimulans van de collageenproductie, wat het behoud van een jonge huid en gezonde botten en tandvlees bevordert.

Lees ook: Een vitamine C tekort? Deze voeding lost het op

4. Gezonde ogen

Ook je ogen profiteren mee van de voordelen van die pittige paprika: ze zullen alleen nog meer stralen dan ze al deden. De hoeveelheden luteïne en zeaxanthine beschermen jouw netvlies, het zijn stoffen die van essentieel belang zijn voor de optimale functionering en gezondheid van de ogen.

5. Voldoende vezels

Bovendien zit de paprika vol vezels die onder andere constipatie helpen tegen te gaan en te voorkomen, je bloeddruk en je cholesterol verlagen en ontstekingsremmend werken. Naast voldoende vezels ook voldoende redenen om voor die paprika te gaan!

Lees ook: Deze onverwachte vleesvervangers ken je nog niet

De paprika is dus een ideaal en gezond alternatief voor bij een smakelijke barbecue in het zonnetje!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo