Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pastinaak voordelen

Pastinaak is een goede zaak: ontdek de 4 grootste voordelen

Het lijkt erop dat de pastinaak niet langer tot de vergeten groenten behoort. Op het net krioelt het van de lekkere kookideeën. Ken jij ook alle gezondheidsvoordelen van de witte wortel?

1. Eetlustremmer

Voor de aardappelen naar Europa kwamen, aten de mensen vooral pastinaak als basis. Ook nu is het nog heel verstandig om aardappelen te vervangen door de witte peen! Pastinaak heeft een aardse, maar ook zoete, troostende smaak (het werd vroeger zelfs gebruikt in plaats van suiker om jam mee te maken) en verzadigt snel. Pastinaak werkt bovendien vochtafdrijvend en bevat heel weinig verzadigde vetten en calorieën.

2. Pastinaak voor mooie kijkers

pastinaak voordelen Pastinaak bevat veel vitamines en mineralen, maar is het allerrijkst aan vitamine C. Zo is 1 pastinaak al genoeg voor 29% van de aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine C. Er is een onlosmakelijk verband tussen de inname van vitamine C en de kans op ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een hogere inname van vitamine C (en andere belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, bèta-caroteen, vitamine D/E en zink) meer kans hebben om tot op late leeftijd gezonde ogen te behouden. Zoek je nog manieren om meer vitamine C te consumeren? Dagelijks SkinnyLove drinken is een goede start!

3. Perfect voor de spijsvertering

Een andere goede reden om vaker pastinaak te eten is dat de groente erg rijk is aan vezels. De knolletjes zijn samengesteld uit oplosbare vezels, de variëteit die nauw samenhangt met het verlagen van het cholesterolgehalte. Voedingvezels zijn belangrijk om de darmen in beweging te houden en obstipatie te voorkomen. Omdat vezels wel eens ontbreken in onze Westerse voeding, is jouw SkinnyLove-kuur ook verrijkt met prebiotische vezels en fruitvezels.

4. Voor sterke botten en een gezond hart

Dankzij het hoge gehalte aan folaat (wat door ons lichaam wordt omgezet in foliumzuur) en vitamine C beschermt pastinaak de gezondheid van het hart. In de knol zit ook veel mangaan: een stof die we nodig hebben voor de aanmaak van kraakbeen en bot. Tijdens de menopauze kan je je dieet aanpassen om ongemakken te milderen, maar het is ook zeker slim om osteoporose tegen te gaan. Zet dus meer voeding met mangaan op het menu. Pastinaak is met zijn 24 % van de ADH een goede keuze. Ben je intussen overtuigd van de vele voordelen van pastinaak? De mogelijkheden zijn legio: rasp de groente zoals bietjes of worteltjes; dan is ze rauw ook erg lekker. Of maak een lekkere ovenschotel klaar met kip en andere groenten naar smaak. Laat de pastinaak niet te lang garen, want dan wordt hij papperig. En zoals je weet gaat dat in tegen onze kauwbehoefte!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo