Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
prikkelbare darm

3 gouden regels om je prikkelbare darm te herstellen

Naar schatting heeft 1 of 5 Belgen last van een prikkelbare darm. Is het ook jouw geval? Misschien ben je al bij verschillende artsen te rade gegaan.

Jammer genoeg bestaat er geen afdoend middeltje of operatie om voorgoed van dit lastige kwaaltje verlost te zijn. De meeste artsen raden aan om een lijstje bij te houden van voedingsmiddelen die al dan niet voor een rustige spijsvertering zorgen. Daarnaast zijn er nog een aantal extra maatstaven, die we graag omschrijven als de 'gouden regels met de R'. Bekijk het als een moderne variant op de aloude stelregel van 'rust, reinheid en regelmaat'!

1. Rust

Je darmen worden ook wel eens de hersenen van je maag genoemd. Als ze de hele tijd in beweging zijn, raken ze oververmoeid. Bij een prikkelbare darm is de peristaltiek of samentrekking van je darmen verstoord, met milde tot zware krampen tot gevolg. Om die te milderen bestaan er medicijnen, maar sommige patiënten zijn ook gebaat met natuurlijke remedies zoals pepermuntolie, citroenmelisse of venkel. Vaak staat er op doosjes natuurlijke supplementen ook vermeld dat ze je darmen tot rust brengen. Rust mag je gerust ook letterlijk nemen! Meditatie, yoga, tai chi, massage en andere relaxatietechnieken kunnen allemaal bijdragen aan een blijvend ontspannen gevoel. Bij veel mensen ontstaat een prikkelbare darm na een trauma of een periode van hevige stress. Het is dan ook niet meer dan logisch dat diepe ontspanning je onrustige maag helpt te herstellen.

2. Ruimte

Heel wat mensen krijgen stress van te dicht op elkaar te leven. Zorg voor ruimte in je leven: een overzichtelijke werkplek, een huis met minder spullen... het zijn allemaal steentjes die bijdragen tot een fijn en opgeruimd gevoel in je geest. Hierdoor zal ook je lichaam zich minder verkrampt voortbewegen. Ruimte moet je ook zien als letterlijk plaats maken voor gezondheid. Het PDS- of prikkelbare darm syndroom gaat vaak gepaard met afwisselende constipatie en diarree. Maak daarom ruimte om te bewegen. Een zittend leven is voor deze aandoening enorm nefast. Zoek een sport die bij je past; waar je plezier aan beleeft en die je symptomen verlicht. Heb je deze natuurlijke middeltjes tegen constipatie al geprobeerd? Ze staan vast in je keukenkastje!

3. Regelmaat

Het geheim achter een prettig, ontspannen leven is het opbouwen van gezonde routines die je dagelijks uitvoert. Dankzij regelmaat wordt je leven eenvoudiger, worden activiteiten minder zwaar en loopt -na een tijdje- je lichaam soepeler. Denk aan zwemmen, wandelen, voldoende water drinken, meditatie, yoga, voldoende slaap. Deze blog geeft je graag uitvoerige tips om dat doel te bereiken. Regelmaat staat haaks op een hectisch en stressvol leven. Het is dan ook niet iets dat je op 1 dag zal lukken. Toch blijft het een gouden regel: pas als je met regelmaat eet kan je maag tot rust komen. Sla dus nooit maaltijden over en vergeet zeker ook gezonde tussendoortjes in te plannen. De ontstekingsremmende werking van kurkuma heeft een positieve werking. Ook dagelijks dit zuiverende drankje drinken zou tot je gezonde gewoontes kunnen gaan horen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo