Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
probiotica goed voor je lichaam

Zijn de goede bacteriën uit probiotica goed voor je lichaam?

Onze darmgezondheid steunt grotendeels op een balans van de darmflora. Die balans houdt in dat er voldoende goede bacteriën in de darmen aanwezig moeten zijn, zodat de werking van de darmen vlot verloopt. Als dat het geval is, heb je eveneens een vlotte spijsvertering en een normale stoelgang. Twee factoren die niet onbelangrijk zijn bij de weg naar een gezond lichaam. Een bron waaruit je deze zogenaamde goede bacteriën kan halen zijn probiotica. Maar zijn de goede bacteriën uit probiotica goed voor je lichaam of niet?

Darmmicrobioom

asperge In onze darmflora zitten allemaal beestjes, namelijk goede en slechte bacteriën. Afhankelijk van welke soort overheerst, heb je gezonde darmen of niet. De verzameling van al deze bacteriën staat beter bekend als het darmmicrobioom. Dat microbioom bevat dus veel bacteriën. Dat darmmicrobioom verschilt van persoon tot persoon en bepaalt hoofdzakelijk hoe vlot je spijsvertering werkt en hoe sterk jouw immuunsysteem is. Het spreekt voor zich dat de aanwezige darmbacteriën je gezondheid beïnvloeden en deels mee bepalen hoe goed je jezelf lichamelijk voelt. Veel mensen nemen dan ook specifieke probiotische voedingsmiddelen, omdat probiotica vol zitten met zogenaamde goede darmbacteriën. Zo willen ze een gezonde darmflora stimuleren. Enkele voorbeelden hiervan zijn asperges, olijven, donkere chocolade, augurken en tempeh. Donkere chocolade eten om gezonde darmen te hebben, het klinkt bijna als een droom.

Lees ook: Je hormonen in balans houden lukt jou dankzij deze vitaminen

Echt gezond?

buikvet Of klinkt dat toch iets te mooi om waar te zijn? Want hoe gezond zijn die goede bacteriën uit probiotica eigenlijk echt voor ons lichaam? Hoe je het ook draait of keert, het blijven bacteriën. Daarvoor moeten we eerst iets meer te weten komen over probiotica en de werking daarvan. Probiotica hebben wel degelijk een ontstekingsremmend effect. Ze beschermen de darmwand en zorgen ervoor dat je makkelijker de juiste voedingsstoffen kan opnemen. Net om deze reden worden probiotica regelmatig aangeraden om de spijsvertering te bevorderen. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Zoals bij zowat elk ander voedingsmiddel of supplement, reageert elk lichaam anders op de inname van probiotica. Het kan dus wel degelijk zijn dat probiotica net het tegenovergestelde effect op je lichaam en je gezondheid hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bij heel wat proefpersonen de darmflora hierdoor net trager herstelde en dat de voedingsstof de werking van de darmen niet bevorderde. Daarnaast tekende het onderzoek resultaten op waarbij proefpersonen zelfs helemaal geen effecten van de probiotica ondervonden.

Lees ook: Een opgeblazen buik door groenten? Dit is hoe het komt

Evenwichtige darmflora

opgeblazen gevoel We zijn allemaal steeds meer in de ban van gezondheid en veel bewuster bezig met wat we allemaal eten. Dat is positief, maar je moet ook opletten dat je nagaat welke voedingsstoffen jouw lichaam goed kan verdragen en welke niet. Neem dus niet zomaar alles voor waar aan, maar zoek uit hoe je lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert. Op die manier kom je erachter of het een goed idee is voor jouw gezondheid of niet. Jouw gezondheid is namelijk niet die van iemand anders. Wat voor de ene een evenwichtige darmflora oplevert, veroorzaakt bij de andere het compleet tegenovergestelde. Het is een complexe materie, die darmflora.

Lees ook: Spijsverteringsproblemen? Dit kunnen de onverwachte oorzaken zijn

Conclusie? De goede bacteriën uit probiotica zijn wel degelijk goed, maar elk lichaam reageert er anders op. Net zoals je op bepaalde stukken groenten of fruit ook negatief kan reageren. Probiotica zijn dus zeker goed voor je lichaam, maar je weet niet 100% zeker of het bij jou zal werken of niet.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo