Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
probiotische alternatieven

11 probiotische alternatieven voor yoghurt

Eet je geen yoghurt en zoek je probiotische alternatieven? Dankzij probiotica blijven je darmflora in balans en je spijsvertering op peil.

Probiotica zijn levende, goede bacteriën die in meer voeding zitten dan je zou denken. Goed nieuws dus als je vaak last hebt van een opgeblazen buik. Eet dan vaker deze voedingsmiddelen:

1. Asperges

De steelvormige groente zit niet alleen boordevol vitamine A, C, E en K, maar door de hoeveelheid voedingsvezels is het ook een goed probioticum.

2. Olijven

Olijven zijn een prima probiotisch voedingsmiddel, op voorwaarde dat je de zongerijpte zwarte kiest.

3. Kombucha

Deze gefermenteerde thee is inmiddels erg populair. Let er wel op dat je een suikervrije versie kiest. Breng op smaak met citroen of muntblaadjes.

4. Miso

Honger? Kou? Drink een kopje zoutarme groentebouillon, of miso, een Japanse bouillon. Het is rijk aan eiwitten en eigenlijk een gefermenteerde kruidenpasta, die je dus ook als smaakmaker in allerlei gerechtjes kan gebruiken.

5. Kefir

Kefir kan van melk, maar ook van water gemaakt worden (aan deze variant geven SkinnyLovers de voorkeur).

6. Zuurkool

Zuurkool bevat probiotica vanwege de fermentatie. Het is overal mee te combineren (als het maar geen hot dog is!) Wel koud eten!

7. Donkere chocolade

Zwarte chocolade (99% puur) smaakt overal lekker bij, en helpt je darmflora (én microflora in je blaas en urinewegen) in balans te houden.

8. Algen

Algen geven niet alleen energie, maar zijn ook geweldige voedingsbronnen voor de darmbacteriën. Geroosterd geven ze een lekkere rokerige toets aan je gerechtjes en snacks, zoals ook aan de tussendoortjes uit dit artikel.

9. Augurken

Augurken zijn, net als andere ouderwets gefermenteerde groenten, prima probiotische alternatieven voor yoghurt.

10. Tempeh

Gerookte tempeh of de variant met speksmaak is heerlijk bij het ontbijt of later op de dag. Tempeh herstelt je darmflora en helpt je lijf bij de opname van mineralen als ijzer, magnesium en zink.

11. Kimchi

Overgewaaid uit Korea: gefermenteerde kool en groente, die je darmflora gezond houden. Net als zuurkool kan je kimchi makkelijk aan je slaatjes of toasts toevoegen. Naast deze probiotische alternatieven blijft het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Het is ook goed om je maag en darmstelsel te verzorgen met prebiotische (fruit)vezels. Probeer daarom ook eens SkinnyLove.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"