Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
problemen met je stoelgang

Problemen met je stoelgang: dit kunnen de oorzaken zijn

Problemen met je stoelgang zijn nooit leuk en kunnen soms voor vervelende situaties zorgen. Denk als voorbeeld maar aan wanneer je al een hele tijd niet vlot naar toilet kan gaan en dan plots net voor die belangrijke vergadering wél heel dringend moet. De kans is groot dat een van deze drie oorzaken aan de basis van de problemen met je stoelgang liggen. Afhankelijk van de oorzaak, zijn er gelukkig heel wat oplossingen om het ongemak mee te bestrijden.

Wat is een normale stoelgang?

vaker naar toilet Een 'normale stoelgang' verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een ander lichaam en elk lichaam kent een andere darmflora. Je hebt mensen die elke dag één of meerdere keren naar het toilet kunnen gaan en mensen die elke dag één keer gaan, maar wel even gezond zijn. In het algemeen kan je stellen dat minstens één keer per dag naar toilet gaan toch wel het gezondst is. Zolang de stoelgang zelf normaal lijkt en geen rare textuur of kleur heeft, kan je gerust zijn. Die stoelgang komt voort uit de voeding die we opnemen. Onze spijsvertering zorgt ervoor dat de voedingsstoffen verwerkt worden en dat ons lichaam voldoende energie en brandstof krijgt om te kunnen functioneren. Jammer genoeg kennen heel wat mensen spijsverteringsproblemen die resulteren in problemen met de stoelgang.

Lees ook: 4 verklarende redenen voor waarom je vaker naar toilet moet

1. Obstipatie

Wanneer je minder dan drie keer per week naar het toilet kan gaan en de ontlasting zelf redelijk hard is en er moeizaam uit komt, dan is de kans groot dat je met obstipatie of verstopping te maken hebt. Obstipatie ontstaat meestal doordat de ontlasting te lang in de darmen blijft zitten. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm blijft, hoe harder en droger die wordt, omdat het vocht er zo uit gaat. Daardoor is het moeilijker voor de ontlasting om zich door de darmen te verplaatsen en kan je bijgevolg moeilijker naar het toilet gaan. De oorzaak van obstipatie is vaak ongezonde voeding waar weinig vezels in aanwezig zijn, weinig lichaamsbeweging, overgewicht, een onregelmatig eetpatroon en het gebruik van bepaalde medicijnen. Als je hier regelmatig last van hebt, moet je meer vezelrijke voeding toevoegen aan het voedingspatroon. Wat fruit betreft zijn peren, pruimen, abrikozen en kiwi's een goed idee om te eten, omdat ze een laxerend effect hebben. Ook veel water drinken, helpt om vlot naar toilet te kunnen gaan, omdat je zo weer meer vocht in de darmen brengt.

Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken

2. Bekkenbodemspanning

navel Onze bekkenbodem bevat een spier die de inhoud van de darmen beschermt en tegenhoudt, zodat je niet voortdurend naar toilet moet. Het is belangrijk dat die spieren strak staan. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom vrouwen die net bevallen minder goed naar het toilet kunnen gaan: hun bekkenbodemspier is veel zwakker. Wanneer die spier slapper is, kunnen de blaas, de baarmoeder en de darmen afzakken, waardoor je problemen met je stoelgang ervaart. Een té strakke spierspanning is daarentegen ook weer niet goed, omdat de sluitspier waar de ontlasting vrijgelaten wordt, moeilijker opent. Je kan de bekkenbodemspanning neutraliseren door enkele oefeningen te doen om de bekkenbodem te leren aanvoelen en te versterken.

3. Stress

anti-stressmiddel Ja hoor, ook de boosdoener stress is hier weer van de partij. Spanning en stress hebben een grote invloed op de sluitspier en op de algemene werking van de darmen. Als je lichaam in stresstoestand verkeert, dan maakt je lichaam meer melkzuur aan. Dat melkzuur zorgt ervoor dat je spieren meer gaan samentrekken, waardoor het moeilijker is om naar toilet te gaan. Een wandeling en wat yoga kunnen hier al veel oplossen, omdat je zo je lichaam volledig kan ontspannen. Lees ook: Spanning in je lichaam verdwijnt dankzij deze handige anti-stressoefeningen

Dit zijn alvast drie veel voorkomende oorzaken die problemen met je stoelgang kunnen verklaren. Met de juiste oplossing kan je gelukkig weer snel op een vlotte manier naar het toilet gaan.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"