Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uien smaakmaker

4 verrassende redenen om deze smaakmaker altijd te gebruiken

Uien zijn het soort smaakmaker dat je altijd zou moeten gebruiken. Volgens de Egyptenaren hebben uien magische krachten. de Grieken gebruikten ze als hulpmiddel bij griep en verkoudheid: ! Lees even mee waarom deze smaakmaker naast lekker, zo fantastisch gezond zijn. 

In de eerste plaats bevatten uien naast een flinke dosis vitamine C, ook mineralen als ijzer, chroom, molybdeen, mangaan en kalium. Dat maak van de ui een gezonde antioxidant, die je weerstand een boost geeft. Rauw haal je er het grootste voordeel uit. Om de scherpe smaak van rauwe ui te verlichten, kan je er een beetje citroen-of limoensap over sprenkelen.

1. Een 'ajuintje' tegen de stress

Laat ons maar van wal steken met de minst gekende reden waarom uien zo gezond zijn: ze helpen uitstekend tegen stress. Hoe dat komt? Ze zijn rijk aan quercetine, een natuurlijk middel dat pijn, stress en depressie vermindert. Verder bevat de ui het aminozuur tryptofaan, wat zorgt voor een ontspannen gevoel.

2. Smaakmaker voor een sterk hart

Naast antioxidanten bevatten uien thiosulfanaten en sulfiden die de cholesterol-en vetspiegel in het bloed verlagen. De werkzame gezonde stoffen in ui helpen om trombose en andere hartziekten te voorkomen. Wil je graag weten welk eenvoudig middeltje je hart gezonder kan maken? Start dan bij dit korte artikel.

3. Masseren voor een mooie, jonge haardos

Tegen de tand des tijds zijn er weinig doeltreffende middelen, tenminste wat grijs haar betreft. Toch zit de oplossing soms in een klein hoekje. Een recent Brits onderzoek onderzocht behandelingen tegen grijs haar en kwam tot de verrassende conclusie dat het helpt om de hoofdhuid regelmatig in te masseren met het sap van een ui. De knol bevat namelijk een enzym dat in staat is om waterstofperoxide af te breken, waardoor de opstapeling ervan in de haarzakjes vermeden wordt. Deze zorgt namelijk voor vergrijzing. Eens uitproberen? Hak een ui heel fijn en maak er een pasta van door een beetje water toe te voegen. Masseer de hoofdhuid ermee in. Nog eenvoudiger? Gebruik hiervoor gewoon een halve doorgesneden ui.

4. Een uitje erbij? Sperma wordt sterker

Tenslotte kan je deze smaakmaker ook inzetten voor sterker sperma. Dat wees een studie uit, die de verklaring legt bij de sterke kracht van de antioxidanten in ui. Heb je trouwens al eens gehoord over 'bloemenbrood' als gezonde cracker? Deze variant met uien is perfect om je 'zoute zin' naar chips te vervangen! Durf ook 's te variëren! Kijk wat verder dan de traditionele gele ui, en experimenteer 's met bosuitjes of lente-uitjes, die eruitzien als kleine seldertjes en een wat zachtere, zoete smaak hebben. Uienringen in je slaatje zijn naar onze smaak lekkerder als je kiest voor rode ui, die ongekookt wat milder smaakt dan de witte of rode variant.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"